Vyhledávač

  
Loading

Články

Koncert MHF KH na Gymnáziu Jiřího Ortena

6 4

Vložil(a)
4.6.2015 13:27  RssIcon

 

   Pondělí 8. 6. 2015               Aula Gymnázia Jiřího Ortena     11:00hodin

 Koncert

 JAZZ   MEETS  CLASSICS

v rámci

Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora 2015

 

            Dva světy, které se v hudbě dvacátého století rády prolínají – jazz a klasika. V pondělí 8. 6. 2015 dopoledne potká Nikolai Kapustin, dnes již žijící legenda v Čechách ještě čekající

na své objevení, Ondřeje Kukala, který se jazzu ve svých skladbách spíše jen dotýká. Claude Bolling, skladatel vysloveně jazzový, si zase z klasiky bere inspirace. Stejně tak se na pódiu objeví jazzmani klasičtí muzikanti, jazz meets classics – forever. Dopřejme si všichni nevšední zážitek ze setkání těchto tří skladatelských osobností.

 

Program:

 Nikolai Kapustin:                          Sinfonietta pro čtyřruční klavír op. 49

 

Ondřej Kukal:                                Clarinettino

 

Claude Bolling:                             Suita pro cello a jazzové klavírní trio

 

Účinkují:

 Terezie Fialová, Karel Košárek – klavír

Michel Raison – klarinet

Petr Dvorský – kontrabas

Martin Novák – bicí

Jiří Bárta – violoncello

Ensemble 2015, umělecký vedoucí Ondřej Kukal

 

Autoři skladeb:

Nikolai Kapustin – dosud žijící ruský skladatel a pianista. Studoval hru na klavír na Moskevské konzervatoři. V jeho kompozicích se snoubí klasická klavírní virtuozita a improvizační jazz. Je autorem cyklu klavírních sonát, souboru 24 preludií a fug, šesti klavírních koncertů, klavírních variací, etud a koncertních studií. Jeho syn je známý teoretický fyzik Anton Kapustin.

Ondřej Kukal – je současná česká výrazná hudební osobnost, působí jako dirigent, skladatel

a houslista. Studoval hru na housle a kompozici na hudební fakultě AMU. Byl šéfdirigentem Jihočeské komorní filharmonie, poté působil jako dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu, od roku 2002 je šéfdirigentem Filharmonie Hradec Králové. Pravidelně spolupracuje s dalšími předními symfonickými tělesy doma i v zahraničí. V roce 2006 velmi úspěšně zahajoval Mezinárodní hudební festival Pražské jaro a jeho provedení Mé vlasti bylo pozitivně srovnáváno kritiky s výkonem Rafaela Kubelíka.

            Většina jeho kompozic (více než 30 opusových čísel) je vydána a pravidelně interpretována doma i v zahraničí. V roce 1999 mu bavorská vláda poskytla stipendium,

v jehož rámci při dlouhodobém pobytu v Německu zkomponoval svou Symfonii č. 1, op. 15, která získala v roce 2005 výroční cenu OSA. Další ocenění: Smyčcový kvartet č. I jednovětý - cena ve skladatelské soutěži Generace (1989) koncert pro klarinet Clarinettino - cena Classic (1994).

 

Claude Bolling – je francouzský jazzový pianista, skladatel, aranžér a příležitostný herec. Narodil se v Cannes, vystudoval konzervatoř v Nice a posléze v Paříži. Již ve čtrnácti letech hrál profesionálně jazz. Patří k hudebníkům oživujícím tradičnější pojetí jazzu na konci 60. let 20. století.

Napsal hudbu k více než stovce filmů, převážně francouzských, prvním z nich byl dokument o filmovém festivalu v Cannes roku 1957, k nejznámějším patří Borsalino (1970) a California Suite (1979).

Je také znám svou spoluprací s hudebníky jiných stylů, zejména vážné hudby. Jeho Suite for Flute and Jazz Piano Trio se Jean Pierrem Rampallem je okouzlující a chytrá barokní směs elegance s moderním swingem. Patří k úspěšným skladbám a byla následována dalšími pracemi podobného ražení. Byla velmi oblíbená ve Spojených státech, kde se držela

v čele hitparád skoro dva roky.

 

Tags:
Kategorie:
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková