Vyhledávač

  
Loading

Články

V5A – projekt Jizerské hory

9 19

Vložil(a)
19.9.2014 9:33  RssIcon

  

Pracovněnaučný pobyt v Jizerských horách

V pondělí 8. 9. 2014 se naše třída okolo 10. hodiny sešla na nádraží a vydala se směr Josefův důl v Jizerských horách. Na trati však byla výluka a tak jsme se na místo určení dostávali ještě s přestupy na autobus. Po tříkilometrovém výstupu s krosnami jsme s vděčností dorazili do Mariánskohorských bud, kde není ani elektřina, ani vodní potrubí. Jídlo jsme si dělali sami a na oběd jsme scházeli dolů do Josefova dolu.

V úterý jsme dopoledne odpracovali 3 hodiny, kluci sekali dříví a kopali díry, dívky myly okna a vymýtali pavučiny. Po obědě výlet k vodopádům jedlová a zpět na chatu.

 

Každé odpoledne jsme se sešli na půl hodiny k ohni a popovídali jsme si o Jizerských horách. Jednou to bylo o její flóře, podruhé zas o její historii.

 

 

Večer po jídle jsme se sešli nahoře v místnosti, kde jsme spali a přečetli jsme 2 pověsti z Jizerských hor. Ve středu jsme odešli brzo k rašeliništím Na Čihadle, něco si o nich pověděli a zase se podél říčky Jedlová vydali na oběd. Ve čtvrtek jsme opět brzy vstali, ale tentokrát pro nás přijel autobus a odvezl nás do Jablonné, kde jsme pomáhali od dopoledních hodin až do 17:00 sdružení Čmelák čistit místní tůně.

 

Někdo hrabal trávu, jiní vytrhávali orobinec a někteří pálili invazní rostlinu Křídlatku. Po obědě jsme si řekli něco o biocentrech, biokoridorech, ekosystému Mokřad v Jablonném a o Čmeláku samotném.

 

Když jsme dopracovali, spustil se velký liják a my byli rádi za naši boudu. Večer poslední dvě povídky a v pátek úklid. Po tříkilometrovém sestupu do Josefova dolu, třech hodinách ve vlacích a autobusech jsme se opět setkali s teplou vodou a elektřinou. Někteří se rychle dali do přípravy na večerní taneční a tím skončil náš zajímavý projekt.

Jakub Rejfek, V5A

 

Tags:
Kategorie:
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková