Vyhledávač

  
Loading

Články

Slovinsko: malá země velkých možností!

9 19

Vložil(a)
19.9.2014 10:04  RssIcon

  

Dne 6. 9. 2014 se naše třída C2B spolu s několika dalšími milovníky Slovinska, k nimž určitě patří i paní učitelky Krumphanzlová a Březinová, vydala na již tradiční výměnný pobyt do slovinského Kamniku.

Cesta měla hladký průběh a vpodvečer už na nás s otevřenou náručí čekaly naše slovinské hostitelské rodiny.
Po krátkém loučení se spolužáky jsme se odebrali do našich „náhradních” domovů, kde už jsme se museli nějak domluvit. Snaha mluvit anglicky nás občas zmáhala, a tak přišlo i na pantomimu a využití podobnosti obou příbuzných slovanských jazyků.

 Neděli jsme tedy prožili s rodinami a v pondělí už pro nás byl přípraven krátký program ve škole a prohlídka města Kamniku. Počasí se vydařilo, a tak jsme ochutnali i pravou slovinskou zmrzlinu.

 

 Úterní zážitky jsou nezapomenutelné, protože jsme měli jedinečnou možnost se za nádherného letního počasí vykoupat v moři. Ještě před koupáním jsme navštívili Škocjanske jame, což jsou překrásné jeskyně, které nás ohromily neuvěřitelnou rozlohou.

 

Středa patřila hlavnímu městu Slovinska Lublani. Nejdříve nás prováděla slovinská paní učitelka a ke každému důležitému místu nám řekla nějaké zajímavosti.  

 

Odpoledne si nás vyzvedli naši Slovinci a vzali nás do obchůdků se suvenýry a oblečením, a tím nám ukázali své hlavní město v trochu jiném světle.

Ve čtvrtek se naše velká skupina i se Slovinci vypravila do termálních lázní Slovnik, kde jsme se vykoupali v horké léčivé vodě a užili si „letních radovánek” i v deštivém počasí.

Poslední den si užili milovníci přírody a sportu. Byli jsme se podívat na jezero Bled, kde jsme ochutnali tradiční Cream cake a viděli kostel na ostrůvku uprostřed jezera. 

 

Dalším zážitkem byla Planica, což je název pro obří lyžařské skokanské můstky. Dokonce jsme viděli i pár odvážlivců na travních lyžích, kteří tu trénovali na zimní sezónu. Několik z nás se statečně po schodech vyšplhalo až na vršek jednoho z můstků. Byl to překrásný rozhled a zážitek. Doporučuji.

 

Ráda bych jménem naší třídy poděkovala za úžasný týden. A doufám, že se Slovincům bude v Česku líbit tak jako nám tam. Tak 27. 9. 2014 v Kutné Hoře!

Adéla Sůvová C2B

 

Tags:
Kategorie:
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková