Vyhledávač

  
Loading

Články

Návštěva výstavy 60 let CERNu

9 22

Vložil(a)
22.9.2014 15:03  RssIcon

Slyšeli jste někdy slova Alberta Einsteina: „Chci poznat úmysly Boží – zbytek jsou jen drobnosti“? I těmito slovy Velkého myslitele se dá popsat smysl CERNu, na jehož výstavě někteří z žáků fyzikálních seminářů a bloků byli 17. září 2014 v Praze.

 I CERN se z pohledu mikrosvěta snaží zjistit podstatu a smysl života a jako vedlejší „účinky“ těchto výzkumů můžeme brát různé nové léčby, které se zakládají na výzkumech prováděných právě v CERNu.

Prohlídka pod vedením pana Martina Rybáře měla své kouzlo nejen díky množství hodnotných informací, které nám předal, ale i díky způsobu, jakým nám byl výklad dávkován. A tak i žák méně zasvěcený do problematiky mohl humorným a názorným způsobem přejít do stavu vědění.

 

Návštěva výstavy 60 let CERNu

Cituji: „Představte si, že v této místnosti je jen mužská část osazenstva a od támhletěch dveří k těmto bude chtít projít Megan Fox. Půjde jí to těžce, protože kluci budou chtít minimálně autogram,  tak to je těžká částice. Pak si představte, že bude chtít projít méně oblíbená zpěvačka. Všichni se budou zdržovat co nejdál od ní a ona bez problému projde, tak to je taková ta lehká částice - foton. A co kdyby někdo zahlásil, že přijde Einstein? Tak se všichni začnou shlukovat a řešit, že je to nemožné, protože je již po smrti, a ty skupinky jsou Higgsův boson…“ Zdá se vám, že nějakým argotem mluvím o „sletu“ celebrit? Ne, i takhle může vypadat částicová fyzika…

(Podle Martina Rybáře z výkladu dne: 17. 9. 2014, napsala Eliška Lokajová)

 

Tags:
Kategorie:
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková