Vyhledávač

  
Loading

Články

Miniprojekt V1A na téma lidová hudba

10 10

Vložil(a)
10.10.2014 7:15  RssIcon

Po třech hodinách hudební výchovy, strávených nad tématem lidová hudba, prezentovalo 6 vytvořených skupin třídy V1A svoji práci . První skupina nás seznámila s nejpoužívanějšími intervaly v lidové hudbě - tercií a sextou, druhá měla tipy lidových kapel, poznali jsme cimbálovku, dudáckou  a hudáckou kapelu.

   

 

Třetí skupina charakterizovala lidové hudební nástroje cimbál a dudy, včetně ukázky hry. Skupina čtvrtá měla tanec „Obkročák”,  vysvětlila choreografii a po několika minutách nám i zatančila základní figuraci. Skupina číslo 5 vytvořila deskovou hru s názvem „Hudby král”, pan učitel slíbil, že si ji zahrajeme příští hodinu.

 

A poslední skupina připravila tanec „Odzemek”, opět včetně choreografie a praktické ukázky. Tanečník tančil se sekerou, které se říká „valaška”. A jako bonus „krabí tanec” ( to je pouze pracovní název jedné složité části).

 

Následující hodinu jsme opravdu hráli „Hudby krále“, s elektronickou hrací kostkou odpovídali  na všetečné otázky z oblasti hudby, soupeřili o správné odpovědi a získávali postupně kartičky s písmeny, ze kterých nakonec vzniklo slovo „stupnice“. Právě stupnice byla podmínkou do velkého finále hry,v němž vyhrála skupina, která nejrychleji došla s figurkou doprostřed hracího plánu a získala tak pomyslnou královskou korunu. Závěrečný potlesk odměnil autory této hry – skupinu číslo 5.

 

 

Tags:
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková