Vyhledávač

  
Loading

Články

Národ se ubránil. Již podvacáté.

11 20

Vložil(a)
20.11.2014 19:53  RssIcon


Dne 20. listopadu 2014 proběhl na GJO jubilejní XX. ročník soutěže "Národ se ubránil". Jejím iniciátorem je Okresní výbor Český svaz bojovníků za svobodu Kutná Hora, který se tímto způsobem snaží připomínat studentům hrůzy nacistické okupace i československý odboj. Soutěž slavnostně zahájila Dana Vepřková, která se již řadu let na organizaci tohoto klání významně podílí.

Soutěž je určena pro studenty středních škol na Kutnohorsku. Otázky se dosud zaměřovaly pouze na události 2. světové války, letos však vzhledem k 100. výročí vypuknutí 1. světové války byly do testů tematicky zahrnuty oba tyto konflikty. Své vědomosti porovnalo osm dvoučlenných družstev, a protože je hodinová dotace dějepisu na jednotlivých typech škol značně odlišná, tvoří gymnázia jednu kategorii a střední odborné školy kategorii druhou.

Jak letošní klání dopadlo? V kategorii gymnázií se na prvním místě se vzácně shodným počtem bodů umístilo Gymnázium J. Ortena (dvojice Jakub Kepka a Aleš Dlouhý, C4B) s Gymnáziem Čáslav. Vítězné týmy se proto dohodly, že GČ si nechá putovní pohár a GJO sladkou odměnu v podobě dortu. Mezi odbornými školami prokázali nejlepší znalosti studenti VOŠ a SPŠ Kutná Hora.

 

Lukáš Provaz

foto Michal Hrčkulák (C4B)

Tags:
Kategorie: Dějepis
Umístění: Blogs Parent Separator Provaz