Vyhledávač

  
Loading

Články

My a Toyota Peugeot Citroën

2 19

Vložil(a)
19.2.2015 19:56  RssIcon


Je středa 18. února, pár minut po deváté hodině, a třída V5A se bez bázně a hany vydává vstříc dobrodružství do kolínské automobilky TPCA. Hned zkraje jsme asi nejlepší dojem neudělali, jakožto přehnaně nadšení studenti jsme totiž na místo přijeli o téměř tři čtvrtě hodiny dřív. Naštěstí pro nás, pohotoví zaměstnanci TPCA se nás okamžitě ujali, takže jsme se nemuseli nudit v autobuse.

První část prohlídky se tradičně odehrává v prezentační místnosti, kde návštěvníci nejprve sledují filmy o založení továrny a o procesu výroby. Ale my, jelikož jsme lehce narušili program, jsme si vyslechli jen základní informace o automobilce a rovnou se vydali ve dvou skupinách na projížďku malými vláčky. Přišla nám ohromně zábavná, ale především zajímavá: Nasadili jsme si žluté helmy, slušivé ochranné brýle i sluchátka, díky kterým jsme mohli během projížďky poslouchat podrobné informace o každé části továrny, ve které jsme se zrovna nacházeli. Nad námi putovaly kompletované karoserie nových aut, vedle nás se do nich přidávaly motory a montovala sedadla, skla, kola a spousty dalších věcí. Tu a tam se naše vláčky zastavily, aby daly povinnou přednost projíždějícím robotům vezoucím potřebné díly. Jen se ten úchvatný proces bohužel nesměl fotit. Občas mluvenou prezentaci přerušil hlas našich pánů průvodců, kteří byli velice přátelští a celý výlet nám moc zpříjemnili, takže jim tímto děkujeme.

Když zajímavá projížďka skončila a my se celí smutní vrátili do prezentační místnosti, podívali jsme na film. Ten nám naše znalosti o TPCA ještě prohloubil, zejména pak o náplni práce dělníků (čímž několika z nás možná dovolil nahlédnout do náplně svého budoucího povolání). Poté byl čas na položení několika všetečných otázek, na něž nám ani předchozí projížďka, ani zhlédnutý film nedokázaly odpovědět.

Nakonec jsme jen poděkovali, vrátili kartičky s nápisem „VISITOR“ a nastoupili do autobusu vděční, že jsme se dozvěděli spoustu nových informací a příjemně strávili dopoledne.

Klára Kopčiková (V5A)

 

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Provaz