Vyhledávač

  
Loading

Články

Exkurze do pracovního tábora Vojna u Příbrami

3 13

Vložil(a)
13.3.2015 16:50  RssIcon

Dne 11. března 2015 jsme se my, žáci druhých ročníků, vypravili na exkurzi do někdejšího pracovního tábora Vojna u Příbrami, kam byli zavíráni lidé z řad stoupenců demokracie odsouzení ve vykonstruovaných procesech na 10 a více let. Doprovázel nás pan František Teplý, který již dříve pořádal na naší škole besedu o komunistických pracovních táborech a právě v táboře Vojna prožil část svého života jako politický vězeň.

Když jsme se blížili k táboru, nejprve jsme míjeli domek, který dříve sloužil jako návštěvní budova. Vlastní tábor z něj není vidět, což byl záměr: Domek byl postaven pouze za účelem přísného utajení pravých prostor a k jakési idealizaci podmínek života v táboře. Samozřejmě to byla jen lest a pravý tábor je ukryt v lese, obklopený haldami po těžbě uranové rudy.

Současná podoba tábora je pouze napodobeninou, protože původní stavby se z větší části nedochovaly. Na začátku naší trasy jsme se rozdělili na dvě skupinky a byli nám přiděleni dva různí průvodci. Obě skupiny navštívily stejné objekty, ale každá v jiném pořadí: Nejprve jsme zhlédli film o komunismu, který nám znovu zrekapituloval události od nástupu KSČ k moci až do sametové revoluce, a prohlédli si celý tábor z „ptačí perspektivy“ z prosklené věže. Poté jsme se vydali na prohlídku samotek, ze kterých nám bylo poměrně úzko vzhledem k tomu, co nám o režimu vězněných na těchto velmi malých celách pan průvodce i pan Teplý sdělili. Viděli jsme také zdravotní ošetřovací budovu, ve které však bylo na kapacitu celého tábora pouze 14 lůžek! Také jsme si prošli ubikace s osmi dvoupatrovými palandami v každé z místností. Zaujaly nás obrazy s depresivní tematikou, které byly v jedné z budov umístěny. V poslední budově, představující „kulturní dům“, byly dokonce hudební nástroje a místnost, kde se promítaly jednou týdně filmy – ovšem s politickým podtextem, jak bylo v takovémto táboře zvykem.

Po ukončení prohlídky jsme si ještě prohlédli celý prostor obehnaný ostnatým drátem a nechápavě zavrtěli hlavou nad nápisem „Prací ke svobodě,“ který je umístěn nad vstupní branou. Nastoupili jsme do autobusů a se smíšenými pocity odjeli zpět do Kutné Hory.

 

Adéla Sůvová (C2B)

Foto: Hana Brzobohatá (V6A)

 

 

Tags:
Kategorie: Základy spol. věd
Umístění: Blogs Parent Separator Provaz