Vyhledávač

  
Loading

Články

Meze svobody

3 20

Vložil(a)
20.3.2015 8:09  RssIcon

  

Dne 13. 3. 2015 se v prostorách GJO konala v rámci projektu Free2choose veřejná beseda k pracím studentů politologického bloku Meze svobody. Besedu organizoval spolek Asi - milováni a studenti bloku. Ti prezentovali dvě témata:

1.    Zakázat KSČM?
Na toto téma diskutovali kolínský starosta, politik a pedagog Mgr. Vít Rakušan a představitel Ústavu pro studium totalitních režimů PhDr. Milan Bárta.
2.    Povolení eutanazie?
Zde měli hlavní slovo MUDr. Pavel Kopelent a ředitelka sociálního centra domácí péče Bc. Patricie Daňková.
Úvodní slovo měla paní Danael Gabalová, garant projektu, která nejprve představila organizaci Asi - milování a stanovila pravidla debaty. Poté si slovo vzala první skupina studentů (Šárka Hučíková, Tereza Doležalová a Lukáš Veverka), která uvedla diváky do problému, a následně hosté vyjádřili svůj názor na zákaz KSČM. Pan Bárta se vyjádřil pro zrušení, a to z důvodu jakéhosi pomyslného morálního odškodnění obětí komunismu. Pan Rakušan byl sice také pro zrušení, ale v době hned po sametové revoluci – dnes to není již funkční.
V tématu eutanazie, pod vedení studentů (Eliška Dlouhá, Michaela Dušková, Václav Kotrba) byl vidět zejména dr. Kopelent, který se snažil všem tento pojem vysvětlit. Řekl, že na eutanazii je nutné nahlížet z několika hledisek, neboť je to otázka nelehko uchopitelná. Paní Daňková nahlížela na eutanazii z pohledu těžce nemocných.
Děkujeme všem studentům, učitelům i občanům za jejich účast na besedě a doufáme, že si po ní vytvořili, upevnili, nebo i změnili názor na probíraná témata.

Zdeněk Maňák