Vyhledávač

  
Loading

Články

Beseda s "Českou hlavičkou"

3 23

Vložil(a)
23.3.2015 10:52  RssIcon

V pátek 20. března 2015 proběhla na Gymnáziu Jiřího Ortena beseda s Tomášem Jorem, laureátem ceny Česká hlavička, kterou uděluje společnost Česká hlava na podporu mladých vědeckých talentů. Samotná Česká hlava vznikla roku 2002 jako dobrovolný projekt podporující vědce a popularizátory vědy. Ceny mladým vědcům, tedy například studentům středních škol, kteří se intenzivně zajímají o vědu v jakékoli oblasti, která je jim blízká, se pak udělují od roku 2007, a to každoročně v šesti kategoriích.

V rámci přiblížení vědecké činnosti středoškolským studentům nyní společnost organizuje nový projekt: Jedná se o besedy, kde mají studenti středních škol možnost setkat se s laureátem ceny Čeká hlavička a jeho školitelem a pohovořit s nimi nejen o jejich vědecké činnosti, ale také o tom, jakým způsobem se dostat k vědě, popřípadě jak začít budovat svou vlastní odbornou kariéru.

Tomáš Jor, student Gymnázia Jiřího z Poděbrad, přijel pohovořit o svém vítězném projektu v kategorii Genus na téma vřetenuška mokřadní. Ve své práci řešil především výskyt a množství vřetenušek v určité oblasti, jako závěr práce doporučil také jejich ochranu, aby se počet těchto denních motýlů zvýšil. Společně s ním jsme na gymnáziu přivítali také jeho školitele Mgr. Oldřicha Čížka, odborného pracovníka Biologického centra Akademie věd ČR, v. v. i., a Mgr. Jiřího Noska, pracovníka projektu Česká hlavička.

Tato beseda byla pro studenty velmi přínosná a poučná. Přiblížila vědu i z druhé strany a snažila se je motivovat k osobnímu rozvoji. Cílem bylo také ukázat, že slovem „vědec“ můžeme nazývat nejen dlouholeté pracovníky Akademie věd, ale právě i mladé a talentované studenty. Z celé besedy pro nás vyplývá jedna zásadní myšlenka: Vědu je třeba objevovat, nikoli se jí bát.

Martina Veberová (C1A)

foto Štěpán Král (V4A)

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Provaz