Vyhledávač

  
Loading

Články

Mladí odborníci představili své seminární práce

3 28

Vložil(a)
28.3.2015 14:10  RssIcon

Jednou z podmínek úspěšného ukončení středoškolského studia na GJO je odevzdání seminární práce v požadovaném rozsahu a formě. Ze všech těchto prací nominují jejich vedoucí do školního kola soutěže ve Středoškolské odborné činnosti (SOČ) právě ty, u nichž autoři zřetelně prokázali vlastní přínos ve vybraném oboru i schopnost zvládnout psaní odborného textu. SOČ je každoročně vyhlašována MŠMT právě jako klání talentovaných středoškoláků, obvykle maturantů, kteří svými pracemi prokazují mimořádnou schopnost řešení odborných problémů v jednom z 18 vědních oborů.

 

Do školního kola letošního, již 37. ročníku SOČ byly na GJO nominovány tyto práce:

Petr Suk (V8A): Vliv potravin na glykémii (č. 4 – Biologie)

Lukáš Hoskovec (C4B): Hydrobiologie rybích druhů řeky Sázavy na úseku Zruče nad Sázavou​ (č. 4 – Biologie)

Michaela Sadílková (V8A): Celiakie a její výskyt spolu s jinými onemocněnými (č. 6 – Zdravotnictví)

Ondřej Suk (V8A): Les na vrchu Vysoká (č. 7 – Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství)

Adéla Vrzáčková (C4B): Zvládání stresu při sportu – volleyball (č. 14 – Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času)

Eliška Dlouhá (V8A): Poruchy učení (č. 14 – Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času)

Svatava Krejčová (C4A): Vývoj inteligence (č. 14 – Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času)

Lukáš Veverka (V8A): Současná výstavní a galerijní činnost v Kutné Hoře​ (č. 15 – Teorie kultury, umění a umělecké tvorby)

Vojtěch Dolejší (V8A): Autobusová doprava bratrů Dolejších v Kutné Hoře (č. 16 – Historie)

Tereza Doležalová (V8A): Příklady propagandy v kronikách Kutné Hory v době komunismu (č. 16 – Historie)

Pavla Jiráková (C4A): Německá válečná korespondence Waltera Schamse mezi lety 1939–1940 (č. 17 – Filozofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory)

 

Pro množství prací a pestrost oborů byla také poměrně početná porota hodnotitelů. Zasedli v ní R. Olivová, která jako zástupkyně ředitele soutěž oficiálně zahájila, P. Němeček (předseda poroty), I. Gembiczká, Z. Maňák, R. Doležalová, M. Peková a L. Provaz. Přítomní soutěžící své práce před porotou a diváky nejprve představili a poté reagovali na dotazy, podněty či výtky jak ze strany vedoucích svých prací, tak zejména ze strany oponentů či ostatních přítomných. Porota vše posoudila a výkony studentů zhodnotila. Jako nejlepší byli následně vyhlášeni P. Suk, M. Sadílková, O. Suk, S. Krejčová, L. Veverka, V. Dolejší a P. Jiráková, u níž porotci zvlášť ocenili, že psala práci velmi netradičně z cizího jazyka. Protože SOČ nemá okresní kola, postupují tito jmenovaní přímo do kola krajského, které se uskuteční v Kladně.

 

Všem soutěžícím děkujeme, neboť již tím, že byli do SOČ nominováni, prokázali znalost tvorby vlastního odborného textu a jejich seminární práce patří v letošním školním roce k těm nejlepším. Některé z nich navíc rozsahem, přínosem, množstvím zdrojů i formou dosahují téměř úrovně prací bakalářských. Postupujícím studentům gratulujeme a přejeme další úspěchy. A přítomným divákům z druhého a třetího ročníku přejeme, aby v dnešních obhajobách našli inspiraci pro své vlastní seminární práce a aby při jejich tvorbě byli v příštích letech podobně úspěšní.

 

Lukáš Provaz

foto Jakub Novák (C4A)

Tags:
Kategorie:
Umístění: Blogs Parent Separator Provaz