Vyhledávač

  
Loading

Články

Beseda s Ivem Zelinkou

4 21

Vložil(a)
21.4.2015 7:53  RssIcon

  

Gymnázium Jiřího Ortena mělo v pátek 17. dubna  vzácnou možnost přivítat svého bývalého absolventa, dnes zástupce velitele elitního 43. výsadkového praporu  v Chrudimi majora Iva Zelinku.

Besedu uvedl armádní pilot Ing. Pavel Štrůbl, který hosta krátce představil a přiblížil jeho vzdělání nejen na půdě armádní, ale i na akademické.
Ivo Zelinka má za sebou již několik zahraničních misí, mimo jiné v Afghánistánu, absolvoval kurz přežití Rangers v USA a na naši školu přijel „popovídat“ nejen o podstatě výsadkových čet a  úkolech,  které plní, ale také o svých vlastních zkušenostech a zážitcích z armádního výcviku i z bojových  akcí či o současné vojenské situaci v Afghánistánu.
Součástí besedy byly i ukázky z činnosti výsadkového praporu.  Kromě videa představujícího taktiku výsadkové jednotky jsme zhlédli také sestřih záběrů z šest měsíců trvající mise Iva Zelinky  v Afghánistánu. Především poslední video vyvolalo u studentů i učitelů mnohé otázky.
Nám, pouhým pozorovatelům, umožnilo video a především následný výklad pana majora vytříbit si názor na tolik diskutovanou válku v Afghánistánu a na její dopad nejen na Českou republiku, ale i na způsob života afghánských rodin.
Po závěrečných slovech Iva Zelinky si jistě mnozí z nás uvědomili důležitost ochrany civilistů ve válkou postižených zemích a také to, jaké máme štěstí, že žijeme ve středu Evropy.  Setkání s majorem elitního výsadkového praporu nám umožnilo dozvědět se více o způsobech obrany naší země a o mezinárodní spolupráci mezi státy, která, ač je v našich očích téměř neviditelná, tak významně ovlivňuje naše životy a je velmi důležitou součástí zahraniční politiky.

Martina Veberová, C1A


Tags:
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková