Vyhledávač

  
Loading

Články

Exkurze do planetária

4 23

Vložil(a)
23.4.2015 7:32  RssIcon

V pondělí 20. dubna jsme se společně se svými spolužáky z prvních ročníků a kvinty vypravili na exkurzi do planetária na holešovické výstaviště v Praze. Přestože odjezd byl v osm, krátce po osmé ještě přicházeli poslední opozdilci. Nasedli jsme do dvou autobusů a vydali se na veselou cestu směr pražské ulice.

Po příjezdu nás přivítalo sluníčko a teplé počasí, nikomu tedy nevadila krátká procházka na místo určení. V planetáriu pro nás byly připraveny dva programy: „Noční obloha“ a „Tajemství času a hvězd“, který nám přiblížil samotný vznik vesmíru, jeho hmotu a také nejznámější vědce, kteří se studiem vesmíru zabývali.

První program nám umožnil seznámit se se souhvězdími, která vidíme z našich i jiných zeměpisných šířek, s historií jejich pozorování, sahající často až do dávných dob antiky, a také s jejich symbolikou, která hrála, především v minulosti, významnou roli v životech lidí. Přestože souhvězdí ve skutečnosti neexistují a jsou jen výplodem lidské fantazie coby nahodile uspořádané hvězdy spojené pomyslnou čarou, výklad o nich mnohé zaujal. Vedle symboliky a viditelnosti souhvězdí jsme zkoumali i jiné části vesmírného prostoru: galaxie, černé díry, planety a hvězdy. Šli jsme po stopách světla, které k nám letí mnoho světelných let, a žili „hvězdný život“ od zrodu hvězdy až po její velkolepou zkázu.

Ve druhém programu jsme se přenesli na pole fyziky a zkoumali vesmír opět z trochu jiné strany. Očima Alberta Einsteina, Isaaca Newtona, Johannese Keplera a Tychona Braha jsme se snažili pochopit vesmírnou hmotu a její zákonitosti, teorii relativity a „početní“ – pro nás zřejmě tu  méně pochopitelnou – stránku vesmíru. 

Přestože pro nás jako pro „ne-astronomy“ a „ne-vědce“ byla především druhá část možná až příliš odborná, každý si z návštěvy něco odnesl, ať už to byly nové vědomosti, nebo překvapivé informace. Jedno je však jisté: Noční obloha pro nás už nebude jen tmavou „střechou“ a pod pojmem „hvězda“ si představíme více než „sestřičky Měsíce“ nebo „světlo udávající směr poutníkům“.

Martina Veberová (C1A)

foto GJO


Tags:
Kategorie:
Umístění: Blogs Parent Separator Provaz