Vyhledávač

  
Loading

Články

Třída C2B četla a psala noviny

5 15

Vložil(a)
15.5.2015 10:41  RssIcon

Třída C2B se jako jiné třídy v předchozích letech na jaře zapojila do projektu "Studenti čtou a píší noviny", vyhlašovaného redakcí deníku Mladá fronta DNES. Hlavním cílem projektu je naučit studenty pracovat s denním tiskem jako se zdrojem informací a prostorem pro prezentaci i konfrontaci vlastních názorů. Realizace probíhala po dobu šesti týdnů v březnu a dubnu: Studenti dostávali témata, zadávaná centrálně Mladou frontou, psali na ně své vlastní články a zasílali je do redakce. Postupně šlo o témata: 

1. Evropa a islám: přátelství, nebo válka? 

2. Česko: Západ, nebo Východ? 

3. Národní bohatství

Vybrané příspěvky, kterých se ze 346 zúčastněných středních škol v ČR sešlo několik tisíc, pak byly ve zmíněném deníku otištěny. Až do poloviny května redakce zasílala zdarma na školy výtisky svých novin, aby mohly posloužit mj. jako pomůcka při vyučování, zvláště českého jazyka. A mít každé ráno k dispozici denní tisk, to také rozhodně nebylo k zahození.

Tvorba vlastních novinových článků byla pro studenty C2B zajímavou příležitostí vyzkoušet si, jaké to je psát text na zadané téma a zároveň povinně dodržovat všechny podmínky slohového útvaru, stanovený rozsah, grafickou podobu i např. předepsaný název souboru. A tak přestože redakce nakonec žádný text od studentů GJO nevybrala, představovala akce zajímavou průpravu pro psaní (nejen školních) slohových prací i pro schopnost formulovat písemně vlastní názor.

Lukáš Provaz

Tags:
Kategorie: Český jazyk
Umístění: Blogs Parent Separator Provaz