Vyhledávač

  
Loading

Články

Rathenow 2015

6 8

Vložil(a)
8.6.2015 14:08  RssIcon


Ne­u­ply­nul ani rok a tří­da V6A, spo­leč­ně se sku­pi­nou žá­ků z pa­ra­lel­ních tříd, se opět moh­la se­tkat se svý­mi přá­te­li z ně­mec­ké­ho měs­ta Rathe­now. V ne­dě­li dne 31. 5. se všich­ni spo­leč­ně s pa­nem uči­te­lem No­vot­ným vy­da­li za hra­ni­ce na ná­vště­vu na­šich bu­dou­cích hos­ti­te­lů. Prv­ní se­tká­ní s no­vou ro­di­nou pro kaž­dé­ho z nás by­lo ur­či­tě v prv­ních chví­lích vel­mi roz­pa­či­té, ale vě­dě­li jsme, že nás če­ká ně­ko­lik vel­mi za­jí­ma­vých dní.

Prv­ní den nás ne­za­stih­lo úpl­ně dob­ré po­ča­sí, z če­hož jsme po­cho­pi­tel­ně by­li dost ot­rá­ve­ní, ale ne­da­lo se nic dě­lat. Br­zy rá­no na nás če­ka­lo se­tká­ní s ře­di­tel­kou Jahno­va gym­ná­zia, kte­rým jsme by­li po­té pro­ve­de­ni. Na zdej­ší gym­ná­zi­um si udě­lal kaž­dý svůj ob­rá­zek a dou­fej­me, že si ko­neč­ně za­čne­me vá­žit to­ho, co nám náš ústav na­bí­zí, a za­čne­me se ta­ké pod­le to­ho cho­vat. Poté jsme se vy­da­li do tam­ní­ho Muzea op­ti­ky, kde na nás če­ka­la pro­hlíd­ka s vý­kla­dem sym­pa­tic­ké star­ší pa­ní, kte­rá tam pra­co­va­la. Bo­hu­žel se to ne­o­be­šlo bez po­moc­né­ho pře­kla­du, pro­to­že jí sko­ro ni­kdo ne­ro­zu­měl ani slo­vo. Po vy­čer­pá­va­jí­cím vý­kla­du jsme mě­li mož­nost si všech­no ješ­tě pro­hléd­nout a pa­t­řič­ně se vy­řá­dit na růz­ných si­mu­la­cích to­ho, jak to vlast­ně všech­no fun­gu­je. Po obě­dě ve škol­ní jí­del­ně by­la na řa­dě pě­ší tú­ra po měs­tě včet­ně vý­stu­pu na věž kos­te­la sv. On­dře­je a sv. Ma­rie. Ne kaž­dý se však od­hod­lal po­dí­vat se do­lů, ale ten vý­hled na měs­to stál oprav­du za to.

V úte­rý jsme mu­se­li vstá­vat ješ­tě čas­ně­ji, pro­to­že jsme mě­li na pro­gra­mu ná­vště­vu Ber­lí­na, což by­lo po­cho­pi­tel­ně pro kaž­dé­ho asi to nej­za­jí­ma­věj­ší a všich­ni by­li pa­t­řič­ně na­tě­še­ní. Na­ším cí­lem by­la bu­do­va Říš­ské­ho sně­mu (Re­i­chstags­gebäude), síd­lo Bun­desta­gu (po­sla­nec­ká sně­mov­na). Zde jsme mě­li mož­nost po­be­se­do­vat s po­slan­cem o vě­cech, kte­ré nás za­jí­ma­ly. Dí­ky to­mu, že ten­to pán byl ve­li­ce ochot­ný a vy­hra­dil si na nás po­měr­ně dost ča­su, jsme do­sta­li od­po­věď na vše, co nás za­jí­ma­lo. Po be­se­dě a ná­vštěvě vy­hlíd­ko­vé te­ra­sy a ko­pu­le jsme au­to­bu­sem pro­je­li cen­t­rum Ber­lí­na a vy­da­li se po sto­pách bý­va­lé Ber­lín­ské zdi. Ta­to zku­še­nost mno­hým da­la úpl­ně ji­ný po­hled na to, jak to do­bách vý­chod­ní­ho blo­ku vlast­ně vy­pa­da­lo.

Ve stře­du, kdy jsme se pře­houp­li už do dru­hé po­lo­vi­ny na­še­ho po­by­tu, jsme se zno­vu vy­da­li do Ber­lí­na. Ten­to­krá­te ale vla­kem a dí­ky to­mu jsme si moh­li při­spat. Ja­ko prv­ní jsme na­vští­vi­li mu­ze­um Sto­ry of Ber­lin, kde jsme vy­pl­ni­li pra­cov­ní lis­ty, po­té jsme si pro­šli Kurfürs­ten­da­mm, po­dí­va­li se na Kai­ser-Wilhelm-Gedächt­niski­rche, kos­tel po­jme­no­va­ný po Vi­lé­mo­vi I. Ten­to kos­tel v lis­to­pa­du roku 1943 vy­ho­řel při bom­bar­do­vá­ní Ber­lí­na a rui­na kos­te­la se sta­la po­vá­leč­ným po­mní­kem. Na­ší po­sled­ní za­stáv­kou byl ob­chod­ní dům Ka­DeWe ne­bo­li Kau­fhaus des Wes­tens, sed­mi­pa­t­ro­vý ná­kup­ní dům, kte­rý mu­sí ohro­mit snad kaž­dé­ho, ať už ce­nou, kva­li­tou ne­bo pros­tě jen vý­bě­rem.

Čtvr­tek byl už pro nás ta­ko­vým od­dycho­vým dnem, da­lo by se říct. Au­to­bu­sem jsme se vy­da­li do Po­stu­pi­mi, hlav­ní­ho měs­ta spol­ko­vé ze­mě Bra­ni­bor­sko. Po­té co jsme si pro­šli zdej­ší za­hra­dy a par­ky zá­mec­ké­ho kom­ple­xu Sanssou­ci, jsme mě­li spous­tu ča­su na na­ku­po­vá­ní a oběd. Nej­krás­něj­ší a nej­za­jí­ma­věj­ší z cen­t­ra by­la ne­po­chyb­ně Ho­land­ská čtvrť. Ce­lý den jsme za­kon­či­li spo­leč­nou ve­če­ří a na­ko­nec i spor­tov­ní vlož­kou.

Zá­vě­rem bychom chtě­li po­dě­ko­vat ško­le a zejmé­na pa­nu uči­te­li No­vot­né­mu, že jsme mě­li mož­nost zú­čast­nit se to­ho­to vý­měn­né­ho po­by­tu. Vě­řím, že je to pro nás všech­ny ne­za­po­me­nu­tel­ná zku­še­nost, kte­rá se pro­je­ví v bu­dou­cí vý­u­ce a tře­ba i ve všed­ním ži­vo­tě.

Lukáš Do­stál, Ja­kub Ma­so­pust, V6A


Tags:
Kategorie:
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová