Vyhledávač

  
Loading

Články

Upleť čtverec pro Afriku

6 26

Vložil(a)
26.6.2015 13:53  RssIcon


V rám­ci pro­jek­tu Tý­den za ško­lou, kte­rý se kaž­do­roč­ně ko­ná na kon­ci červ­na na Gym­ná­ziu Ji­ří­ho Or­te­na, jsme se za­po­ji­li do cha­ri­ta­tiv­ní­ho pro­jek­tu „Upleť čtve­rec“ („Knit a Squa­re“). Uháč­ko­vá­ním ne­bo uple­te­ním čtver­ců o roz­mě­rech dva­cet krát dva­cet cen­ti­me­t­rů mo­hou dob­ro­vol­ní­ci po ce­lém svě­tě po­mo­ci ji­ho­af­ric­kým dě­tem, je­jichž ro­di­če ze­mře­li na AIDS, ne­bo kte­ré jsou sa­my HIV po­zi­tiv­ní. Ty­to dě­ti čas­to ži­jí v otřes­ných pod­mín­kách bez po­třeb­né­ho ob­le­če­ní a vy­ba­ve­ní.

Ze čtver­ců, kte­ré se na mís­to ur­če­ní po­sí­la­jí lo­dí, ji­ho­af­ric­ké dob­ro­vol­ni­ce se­ši­jí de­ky, jež po­pu­tu­jí k si­rot­kům. Jed­na de­ka je vy­tvo­ře­na z 35 pes­t­ro­ba­rev­ných čtver­ců z růz­ných kou­tů svě­ta. Pro­jekt „Knit a Squa­re“ vzni­kl roku 2008 ja­ko ro­din­ný pro­jekt v Mel­bour­ne. Ny­ní je do něj za­po­je­no již ví­ce než 12 000 li­dí v 54 ze­mích svě­ta. V Kut­né Ho­ře se ta­to cha­ri­ta­tiv­ní ak­ce tě­ší vel­ké ob­li­bě, ple­te a háč­ku­je mno­ho dob­ro­vol­ní­ků a me­zi ni­mi ta­ké stu­den­ti Gym­ná­zia Ji­ří­ho Or­te­na.

Všech­ny uple­te­né čtver­ce u se­be schraňuje pa­ní Lu­bo­mí­ra Šťast­ná, ko­or­di­ná­tor­ka ak­ce v Kut­né Ho­ře a zá­ro­veň šéf­re­dak­tor­ka in­ter­ne­to­vé­ho ča­so­pi­su e-Ta­bi­ta, kte­rý na svých strán­kách in­ze­ro­val mož­nost za­po­jit se do to­ho­to cha­ri­ta­tiv­ní­ho pro­jek­tu.

Na­še za­čát­ky v rám­ci pro­jek­to­vé­ho vy­u­čo­vá­ní na gym­ná­ziu by­ly kruš­né. Háč­ko­vat ani plést sko­ro žád­ná z nás ne­u­mě­la. Prv­ní dva dny jsme mno­hé strá­vi­ly na prv­ní po­hled mar­ný­mi po­ku­sy o uháč­ko­vá­ní ře­tíz­ku a vy­tvo­ře­ní prv­ní řa­dy dlou­hých sloup­ků. Na­še tr­pě­li­vost se ale na­ko­nec vy­pla­ti­la a čtve­rec za­čal vy­pa­dat ja­ko čtve­rec. Za vy­tr­va­lé pod­po­ry a po­mo­ci ma­mi­nek, ba­bi­ček a pa­ní uči­te­lek i ku­cha­řek se nám na­ko­nec po­da­ři­lo na­shro­máž­dit přes de­va­de­sát růz­ných čtver­ců, kte­ré „po­šle­me“ nej­pr­ve do obý­va­cí­ho po­ko­je pa­ní Lu­bo­mí­ry Šťast­né, od­kud po­pu­tu­jí lo­dí v ige­li­to­vém pyt­li s lo­gem GJO Kut­ná Ho­ra až do ji­ho­af­ric­ké­ho pří­sta­vu.

Bě­hem čtyř­den­ní­ho po­vo­le­né­ho „záško­lác­tví“ jsme nejen po­moh­ly af­ric­kým dě­tem a na­u­či­ly jsme se „ře­meslu“, kte­ré bo­hu­žel po­ma­lu upa­dá v za­po­mně­ní, ale tré­no­va­ly jsme ta­ké umě­ní tr­pě­li­vos­ti, kte­ré se nám bu­de při stu­diu vždy ho­dit. Ať ži­je Tý­den za ško­lou na GJO!

Mar­ti­na Ve­be­ro­vá

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová