Vyhledávač

  
Loading

Články

Fotokroužek na GJO

10 11

Vložil(a)
11.10.2015 21:09  RssIcon


Od zá­ří le­toš­ní­ho roku na Gym­ná­ziu Ji­ří­ho Or­te­na fun­gu­je pro váž­né i mé­ně váž­né zá­jem­ce o di­gi­tál­ní i kla­sic­kou fo­to­gra­fii fo­to­krou­žek, kte­rý se sna­ží kom­bi­no­vat umě­ní di­gi­tál­ní fo­to­gra­fie a krá­su kla­sic­ké prá­ce s fil­mem a v tem­né ko­mo­ře. Ini­ci­á­to­rem byl správ­ce po­čí­ta­čo­vé sí­tě Zde­něk Oli­va, kte­rý se o za­lo­že­ní fo­to­krouž­ku již dlou­ho sna­žil, avšak v po­třeb­ném mě­řít­ku svou sna­hu mohl zre­a­li­zo­vat až na kon­ci mi­nu­lé­ho škol­ní­ho roku. Pr­vot­ním im­pul­sem by­lo se­zná­mit dě­ti a stu­den­ty, kte­ří po­vět­ši­nou zna­jí jen prá­ci s au­to­ma­tic­kým na­sta­ve­ním fo­to­a­pa­rá­tu, s efek­tiv­něj­ším způ­so­bem po­ři­zo­vá­ní fo­to­gra­fií i je­jich úpra­vou a po­st­pro­duk­cí. Nej­pr­ve šlo o pro­blém fi­nanč­ní­ho za­jiš­tě­ní. Spon­zo­ring ně­ko­lik oslo­ve­ných fi­rem od­mít­lo, avšak kon­cem roku se sa­ma ozva­la spo­leč­nost ICZ a.s., kte­rou již dří­ve oslo­vil Zde­něk Oli­va, avšak na­po­pr­vé ne­ú­spěš­ně, a na­bíd­la na­ší ško­le ce­lo­roč­ní pro­pa­gač­ní part­ner­ství s část­kou 100 000 ko­run, kte­rá mi­mo ji­né umož­ni­la ta­ké prá­vě po­ří­dit ne­zbyt­né vy­ba­ve­ní fo­to­a­te­li­é­ru. Za tu­to for­mu spo­lu­prá­ce pat­ří spo­leč­nos­ti ICZ a.s. mís­to v ro­čen­ce Gym­ná­zia Ji­ří­ho Or­te­na i re­klam­ní 'ban­ner' v tě­lo­cvič­ně ško­ly. „Je oje­di­ně­lé, aby se za­měst­nan­ci ško­ly po­da­ři­lo se­hnat fi­nanč­ní dar v tak vy­so­ké vý­ši. Úsi­lí a vý­sled­ku pa­na Oli­vy si vel­mi vá­ží­me,“ uve­dl ře­di­tel ško­ly Vla­di­slav Sla­ví­ček. Otáz­kou by­lo, jak dob­ře a účel­ně vy­ba­vit fo­to­a­te­li­ér, na kte­rý by­la vy­čle­ně­na míst­nost bý­va­lé ke­ra­mic­ké díl­ny, kte­rá se pře­su­nu­la do vět­ších pro­stor. Míst­nost by­la své­po­mo­cí vy­ma­lo­vá­na a ko­be­rec do ní za­kou­pi­la ško­la. O po­moc s vý­bě­rem vhod­né­ho vy­ba­ve­ní byl po­žá­dán pro­fe­si­o­nál­ní fo­to­graf Ri­chard Be­neš, kte­rý nejen po­ra­dil s vý­ba­vou, ale ny­ní me­zi stu­den­ty při­bliž­ně jed­nou za čtr­náct dní do­chá­zí a se­zna­mu­je je s dal­ším umě­ním fo­to­gra­fie. Na do­bu ne­u­r­či­tou ta­ké ško­le za­půj­čil di­gi­tál­ní zr­ca­dlov­ku Pen­tax a ex­ter­ní blesk. V prů­bě­hu prázd­nin by­la do fo­to­a­te­li­é­ru za­kou­pe­na tři svět­la, tři vý­měn­ná po­za­dí, fo­to­stan, fo­to­gra­fic­ký stůl, od­pa­lo­va­cí jed­not­ky, ex­po­zi­me­tr a kva­lit­ní fo­to­tis­kár­na EP­SON. Na za­čát­ku zá­ří byl ta­ké na­in­sta­lo­ván ka­lib­ro­va­ný IPS mo­ni­tor. V červ­nu loňské­ho roku by­la na­vá­zá­na spo­lu­prá­ce s fir­mou FO­X­CON, kte­rá při­slí­bi­la fi­nanč­ní dar ve vý­ši 10 000 ko­run na do­vy­ba­ve­ní ate­li­é­ru. Ze stu­den­tů stá­li na za­čát­ku fo­to­gra­fo­vá­ní na na­ší ško­le Bar­bo­ra Ví­to­vá a Ště­pán Král. Bá­ra Ví­to­vá mi­nu­lý rok v červ­nu vy­sta­vo­va­la ně­kte­ré ze svých fo­to­gra­fií v knih­ku­pec­tví Kosmas a je­jí dí­la jsou ny­ní k vi­dě­ní ve ves­ti­bu­lu ško­ly.

Se za­čát­kem le­toš­ní­ho škol­ní­ho roku při­šel na GJO no­vý uči­tel fy­zi­ky a ma­te­ma­ti­ky, Mgr. Ji­ří Čer­no­hor­ský, za­jí­ma­jí­cí se o re­stau­ro­vá­ní his­to­ric­kých fo­to­gra­fií, kla­sic­kou tech­ni­ku fo­to­gra­fo­vá­ní a sta­ré fo­to­a­pa­rá­ty. Fo­to­krouž­ku se ta­ké ujal a spo­leč­ně se Zdeňkem Oli­vou učí žá­ky zá­kla­dům i po­kro­či­lej­ším me­to­dám fo­to­gra­fie. Z je­ho ini­ci­a­ti­vy ta­ké v nej­bliž­ší do­bě vznik­ne tem­ná ko­mo­ra, kde bu­de mož­né vy­vo­lá­vat sním­ky kla­sic­kou ces­tou. Tu­to ko­mo­ru fi­nan­co­va­li sou­kro­mí spon­zo­ři.

Cí­lem fo­to­krouž­ku je mi­mo ji­né do­ku­men­to­vat dě­ní ve ško­le a na­u­čit se pro­duk­to­vé fo­to­gra­fii, aby by­lo mož­né fo­to­gra­fo­vat vý­rob­ky z ho­din vý­tvar­né vý­cho­vy, ať už ke­ra­mi­ku, ne­bo ob­ra­zy a ji­né vý­tvo­ry žá­ků. Pro­duk­to­vá fo­to­gra­fie vzni­ká na tzv. fo­to­gra­fic­kém sto­le – a ten náš již měl mož­nost se osvěd­čit. Lukáš Ka­čer, bý­va­lý uči­tel na­še­ho gym­ná­zia, zde zor­ga­ni­zo­val pro­duk­to­vé fo­to­gra­fo­vá­ní sta­veb­ni­ce Mer­kur.

Na Gym­ná­ziu Ji­ří­ho Or­te­na, mo­der­ně vy­ba­ve­né ško­le, se se­tká­vá ge­ne­ra­ce nej­no­věj­ších po­čí­ta­čo­vých tech­no­lo­gií a sta­rá tech­ni­ka z dob na­šich ba­bi­ček a dě­deč­ků, kte­rá, ač pro nás tak zdán­li­vě „pri­mi­tiv­ní“, do­ká­za­la vy­tvo­řit fo­to­gra­fie vy­so­ké kva­li­ty, kte­ré dodnes ob­di­vu­je­me. Umě­ní fo­to­gra­fie by­lo v mi­nu­los­ti chá­pá­no ji­nak než dnes, kdy má kaž­dé ma­lé dí­tě kom­pakt­ní pří­stroj a kaž­dý z nás mů­že vše do­ku­men­to­vat na své chyt­ré te­le­fo­ny ne­bo ji­ná elek­tro­nic­ká za­ří­ze­ní jen je­di­ným zmáčk­nu­tím tla­čít­ka či při­lo­že­ním prs­tu. Fo­to­krou­žek na­še­ho gym­ná­zia tak stu­den­tům po­má­há lé­pe chá­pat sou­vis­los­ti i rych­lost vý­vo­je okol­ní­ho svě­ta a učí je, že ne vše lze vy­ře­šit po­mo­cí „au­to­ma­tu“, vlast­ní ro­zum že je k ne­za­pla­ce­ní a že me­zi cvak­nu­tím spouš­tě a vý­sled­nou fo­to­gra­fií je mno­ho prá­ce, kte­rou si dnes ne všich­ni pl­ně uvě­do­mu­jí.

Autor: Martina Veberová
Text otištěn v Kutnohorském deníku (8. října 2015)



fotograf Richard Beneš

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová