Vyhledávač

  
Loading

Články

Pod Gymnáziem Jiřího Ortena vyroste energeticky soběstačná stavba „zeměloď“

12 9

Vložil(a)
9.12.2015 19:35  RssIcon


Spo­lek De­ne­mark se chys­tá v Kut­né Ho­ře po­sta­vit "ze­mě­loď" pod­le vzo­ru M. Rey­nold­se. Za­tím sto­jí v Čes­ké re­pub­li­ce jen pár těch­to al­ter­na­tiv­ních a ener­ge­tic­ky soběstač­ných sta­veb.

My jsme se in­spi­ro­va­li a vše kon­zul­to­va­li se sta­vi­te­li „Ze­měn­ky“ v Sá­za­vě. K ce­lé­mu pro­jek­tu nás při­ve­dl Ja­ro­slav Du­šek, kte­rý je vel­kým pro­pa­gá­to­rem po­dob­ných sta­veb. Uva­žo­va­li jsme už dlou­ho o té­to zvlášt­ní stav­bě, ale ne­mě­li jsme žád­né­ho part­ne­ra, kte­rý by nám po­ra­dil.

Po­ze­mek jsme mě­li už na ja­ře vy­bra­ný, zbý­va­lo pou­ze se­hnat veš­ke­rá po­vo­le­ní a pře­de­vším po­de­psat ná­jem­ní smlou­vu. Ta by­la cel­kem oří­šek :-( Tr­va­lo nám půl roku, než se vše po­ved­lo do­la­dit - má­me smlou­vu za­tím na 15 let. Teď už mů­že­me pro­zra­dit mís­to - jed­ná se o lou­kou pod Gym­ná­zi­em Ji­ří­ho Or­te­na, uli­ce Ze­le­ná ho­ra.

Vlast­ník chtěl po­ze­mek oplo­tit a zlik­vi­do­vat pě­ši­nu. Do­hod­li jsme se, že pě­ši­nu po­ve­de­me pod skal­ní stě­nou po měst­ských po­zem­cích, aby byl za­cho­ván pří­stup do le­sa. Na po­zem­ku bu­de mi­mo ze­mě­lo­di i eko­lo­gic­ká za­hra­da, zá­ze­mí pro worksho­py, let­ní tá­bo­ry atd. Chce­me tam cho­vat i ně­ko­lik ma­lých do­má­cích zví­řat (mi­ni­ov­ce, sle­pi­ce). Part­ne­ry pro­jek­tu se sta­lo už 5 vzdě­lá­va­cích a vol­no­ča­so­vých or­ga­ni­za­cí.

Sa­mot­ná ze­mě­loď bu­de vý­ji­meč­ná tím, že bu­de dvou­pa­t­ro­vá (prv­ní své­ho ty­pu v Ev­ro­pě) a chce­me po­u­žít i dal­ší prv­ky ja­ko prv­ní, např. v ob­rov­ské pne­u­ma­ti­ce na sto­já­ka bu­de vel­ké ba­rev­né ok­no z lah­ví. My jsme ten­to tý­den zís­ka­li nejen územ­ní sou­hlas od Sta­veb­ní­ho úřa­du, ale dí­ky ně­ko­li­ka dár­cům (pře­de­vším Koktejl ba­ru, re­stau­tra­ci U Ha­ví­ře, Da­čic­ký, U dob­ré­ho draka a v Ru­thard­ce) jsme zís­ka­li bě­hem 2 dnů už 1000 lah­ví. Má­me do­mlu­ve­né pne­u­ma­ti­ky od pa­na Ho­loub­ka a Do­bi­á­še, dal­ší dár­ci se ozý­va­jí. V příš­tím týd­nu bychom chtě­li za­čít už s ko­pá­ním zá­kla­do­vé plo­ši­ny do sva­hu. Pak bu­de po­lo­že­na izo­lač­ní vrst­va a za­čne­me se stav­bou.

Po­kud se chce­te do­zvě­dět o ze­mě­lo­dích víc, do­mluv­te si pro­hlíd­ku na „Ze­měn­ce“ ne­bo nám přijď­te po­moct. V nej­bliž­ší do­bě za­čne­me po­řá­dat bri­gá­dy, kdy bu­de­me pne­u­ma­ti­ky pl­nit hlí­nou a na tuhle prá­ci bu­de po­tře­ba pl­no po­moc­ní­ků, pře­de­vším muž­ských. Po­kud má­te zá­jem po­mo­ci, piš­te pro­sím na denemark@​googlegroups.​com. Ur­či­tě se do­mlu­ví­me. Dě­ku­je­me, drž­te nám pal­ce a ta­ké se přijď­te nejen po­dí­vat.

Autor: Martin Starý

Článek v MF DNES

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová