Vyhledávač

  
Loading

Články

Fotografický workshop na GJO

2 22

Vložil(a)
22.2.2016 19:10  RssIcon


V so­bo­tu 20. úno­ra a v ne­dě­li 21. úno­ra uspo­řá­dal fo­to­krou­žek na Gym­ná­ziu Ji­ří­ho Or­te­na ve spo­lu­prá­ci s ně­ko­li­ka fo­to­gra­fy prv­ní spo­leč­ný workshop. Hos­ty by­li fo­to­gra­fo­vé Ri­chard Be­neš, kte­rý stál již na po­čát­ku za­lo­že­ní fo­to­krouž­ku na GJO, Ji­ří Ši­má­nek, pro­fe­si­o­nál­ní fo­to­graf, Jan Bar­toš, za­klá­da­jí­cí člen klu­bu Pen­tax v Čes­ké re­pub­li­ce a An­to­nín Kou­bek, ře­di­tel za­stou­pe­ní fir­my Ri­coh.

Workshop pro­bí­hal ce­lý den. Nej­pr­ve se všich­ni účast­ní­ci se­zná­mi­li, Zde­něk Oli­va, správ­ce po­čí­ta­čo­vé sí­tě na GJO a ini­ci­á­tor za­lo­že­ní fo­to­krouž­ku, uvedll všech­ny hos­ty a mla­dí čle­no­vé fo­to­krouž­ku se struč­ně před­sta­vi­li a řek­li, proč fo­tí a co je k to­mu při­ved­lo. „Fo­ce­ní mě vždy za­jí­ma­lo, měl jsem fo­to­a­pa­rát, ale ni­jak ví­ce jsem ne­fo­til. Když jsem na­stou­pil sem na gym­ná­zi­um a zjis­til jsem, že zde je mož­nost na­vště­vo­vat krou­žek fo­to­gra­fo­vá­ní, ihned jsem to­ho vy­u­žil,“ ří­ká Lukáš Ka­f­ka, stu­dent prv­ní­ho roč­ní­ku GJO. Své zku­še­nos­ti s fo­to­gra­fo­vá­ním před­lo­ži­li stu­den­tům i pro­fe­si­o­nál­ní a ama­térští fo­to­gra­fo­vé. V plá­nu by­lo po­su­zo­vá­ní pra­cí stu­den­tů a dis­ku­ze o nich. Pan Ši­má­nek a pan Be­neš ro­ze­bí­ra­li chy­by na kon­krét­ních fo­to­gra­fi­ích a na­vr­ho­va­li, jak se jich lze na­příš­tě vy­va­ro­vat. Ta­to kri­ti­ka by­la pro stu­den­ty vel­mi pří­nos­ná, do­zvě­dě­li se ví­ce nejen o sví­ce­ní v ate­li­é­ru, ale i o svět­le ven­ku, kon­tras­tu a ja­su, stí­nech a plá­nech fo­to­gra­fií. Nad kaž­dou pra­cí se za­sta­vi­li a ho­vo­ři­li o tom, co jí chtěl au­tor ří­ci, ja­ké má po­sel­ství a ja­ký má smy­sl.

Ve dru­hé čás­ti pro­gra­mu se ho­vo­ři­lo o úpra­vě fo­to­gra­fií ve Pho­to­sho­pu ne­bo ji­ném edi­to­ru a o je­jich ná­sled­né po­st­pro­duk­ci. Mla­dí fo­to­gra­fo­vé se po­dí­va­li na úpra­vy čis­tě es­te­tic­ké, ja­ko zmat­ně­ní ple­ti, od­stra­ně­ní ne­do­ko­na­los­tí, úpra­vy ja­su a kon­tras­tu, ale i na vý­tvar­nou strán­ku edi­to­vá­ní ja­ko by­ly na­pří­klad efek­ty plát­na, pla­ká­tu ne­bo sta­ré fo­to­gra­fie. Všich­ni si uvě­do­mi­li, že přes­to­že se úpra­va fo­to­gra­fií ří­dí jis­tý­mi pra­vi­dly, vždy je na prv­ním mís­tě sub­jek­tiv­ní po­hled a to, co se au­to­ro­vi ne­bo mo­del­ce lí­bí, ne­bo ne­lí­bí. Ja­ko v kaž­dém ji­ném obo­ru vý­tvar­né­ho umě­ní se kre­a­ti­vi­tě me­ze ne­kla­dou a kaž­dou fo­to­gra­fii lze pro­mě­nit v do­slo­va umě­lec­ké dí­lo, po­kud si s ní au­tor do­sta­teč­ně vy­hra­je a vlo­ží do ní kus se­be. Po­tom to ne­ní pou­hý ob­rá­zek, za­chy­cu­jí oka­mžik, ale kus au­to­ro­va ži­vo­ta, je­ho vlast­ní vý­tvor a sub­jek­tiv­ní po­hled na fo­to­gra­fo­va­ný ob­jekt, kte­rý mnoh­dy vy­po­ví­dá ví­ce než čis­té a do­ku­men­tár­ní zpra­co­vá­ní.

Roz­ho­vor s Ji­řím Ši­mán­kem

Ja­ký je účel va­ší ná­vštěvy na Gym­ná­ziu Ji­ří­ho Or­te­na?

To­to spo­leč­ně se­tká­ní se stu­den­ty-fo­to­gra­fy by­lo plá­no­vá­no již dlou­hou do­bu. Jsem rád, že se na­ko­nec po­da­ři­lo ho usku­teč­nit a jsem zde pro­to, abych dě­tem pře­dal ně­co z to­ho, co umím a z če­ho si mo­hou ně­co od­nést. Zá­ro­veň se tě­ším na střet ge­ne­ra­cí, pro­to­že já mo­hu mít na fo­to­gra­fii ji­ný ná­zor než mlad­ší ge­ne­ra­ce a rád bych znal je­jich ná­zor. Proč zrov­na to­hle fo­ti­li, co tím chtě­li říct a jak to vi­dí, co má fot­ka sym­bo­li­zo­vat. Mož­ná že i já se od nich mo­hu ně­co při­u­čit.

Ja­ké jsou va­še zku­še­nos­ti s fo­to­gra­fo­vá­ním?

Fo­to­gra­fii jsem vy­stu­do­val na IVF (In­sti­tut vý­tvar­né fo­to­gra­fie), kon­krét­ně por­trét a akt. Uspo­řá­dal jsem mno­ho vý­stav po ce­lém svě­tě, mi­mo ji­né jsem fo­til ta­ké skle­nič­ky, vá­zy a ji­né skle­ně­né ob­jek­ty od Boř­ka Šíp­ka. Od roku 2000 pra­cu­ji sa­mo­stat­ně ve svém fo­to­a­te­li­é­ru.

Co je pod­le vás nej­dů­le­ži­těj­ší, když chce člo­věk za­čít fo­tit?

Nej­dů­le­ži­těj­ší je se se­zná­mit se svým vlast­ním fo­to­a­pa­rá­tem. Je jed­no, jest­li má­te fo­ťák za de­set ne­bo za pa­de­sát ti­síc. Jen tech­ni­ka fo­to­gra­fii ne­dě­lá, a když ne­ví­te, co „dě­lá“ prá­vě ten váš, po­tom se vám zřej­mě moc fo­tek ne­po­ve­de. Udě­lej­te si plán, co chce­te fo­tit. Kaž­dý fo­to­graf se mu­sí na­jít, čím déle bu­de­te fo­tit, tím ví­ce si bu­de­te uvě­do­mo­vat, co vás ba­ví a co ne. Řek­ně­te si, dneska pů­jdu fo­tit pa­ře­zy a budu se toho držet. Pak na­foť­te tře­ba sto fo­tek pa­ře­zů a vy­ber­te z nich dvě dob­ré, kte­ré mo­hou na vý­sta­vu. To je váš cíl. A i kdy­by ve­d­le pa­ře­zu byl se­be­krás­něj­ší ká­men, tak na něj ne­na­mí­ří­te ob­jek­tiv, pro­to­že ve chví­li, kdy to udě­lá­te, si zka­zí­te lin­ku fo­ce­ní. Ka­me­ny mů­že­te jít fo­tit příš­tě.

Ja­ký je váš po­cit z dneš­ní­ho worksho­pu na GJO?

Jsem ve­li­ce rád, že jsem po­zvá­ní při­jal, pro­to­že si mys­lím, že jsou zde li­dé, kte­ří ma­jí zá­jem o fo­to­gra­fii, ba­ví je to a chtě­jí se fo­to­gra­fo­vá­ní vě­no­vat. Dou­fám, že to­to se­tká­ní by­lo pří­nos­né i pro ně a ně­co si z ně­ho od­ne­sou. Na­víc se mi ve­li­ce lí­bí vy­ba­ve­ní fo­to­a­te­li­é­ru, re­gu­lo­va­tel­ný vý­kon svě­tel a ji­né „vy­mo­že­nos­ti“. Kro­mě ate­li­é­ru se mi ale lí­bí i ško­la a je­jí vy­ba­ve­ní. Pře­mýš­lím o tom, že se sem za­píšu na uni­ver­zi­tu tře­tí­ho vě­ku (smích).

Martina Veberová


Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová