Vyhledávač

  
Loading

Články

Konference ČED+ na GJO

3 29

Vložil(a)
29.3.2016 16:36  RssIcon


Na je­den břez­no­vý tý­den se Gym­ná­zi­um Ji­ří­ho Or­te­na sta­lo cen­t­rem me­zi­ná­rod­ní kon­fe­ren­ce, je­jímž té­ma­tem byl sport a zdra­vý ži­vot­ní styl. Hos­to­va­lo cel­kem tři­cet stu­den­tů a šest uči­te­lů ze tří ev­rop­ských part­ner­ských škol v An­g­lii, Dán­sku a Fran­cii. Jed­ná se o tří­le­tý pro­jekt Ev­rop­ské unie v rám­ci pro­gra­mu Eras­mus+, kte­rý má stu­den­ty za­po­jit do fy­zic­kých ak­ti­vit a mo­ti­vo­vat je ke zdra­vé­mu ži­vot­ní­mu sty­lu. Za­ha­jo­va­cí kon­fe­ren­ci v Čes­ké re­pub­li­ce bu­de v příš­tím ro­ce stří­dat Dán­sko a po­té Fran­cie. Na na­še gym­ná­zi­um při­padlo ja­ko hlav­ní té­ma sport a po­hyb, z če­hož vy­plý­vá, že tý­den­ní pro­gram byl na­bi­tý neje­nom spor­tov­ní­mi ak­ti­vi­ta­mi, ale i před­náš­ka­mi o spor­tu a je­ho pod­po­ře na lo­kál­ní i ce­lo­ná­rod­ní úrov­ni.

Bě­hem ví­ken­du 12. – 13. 3. do­ra­zi­li všich­ni na­ši dlou­ho oče­ká­vá­ní hos­té a bu­dou­cí přá­te­lé k nám do Kut­né Ho­ry. Zbý­va­jí­cí ví­ken­do­vé chvil­ky strá­vi­li se svý­mi hos­ti­tel­ský­mi ro­di­na­mi akli­ma­ti­za­cí v no­vém pro­stře­dí a jis­tě zá­bav­ným a pří­jem­ným uví­ta­cím pro­gra­mem.

V pon­dě­lí rá­no za­po­čal ofi­ci­ál­ní pro­gram uví­tá­ním za­hra­nič­ních stu­den­tů ře­di­te­lem GJO Vla­di­sla­vem Sla­víč­kem a ostat­ní­mi čes­ký­mi po­řa­da­te­li – zá­stup­ky­ní ře­di­te­le Rad­kou Oli­vo­vou a pro­fe­sor­ka­mi an­g­lic­ké­ho ja­zy­ka Mi­le­nou Krum­phanzlo­vou a Pavlí­nou Bře­zi­no­vou. Po­té kaž­dá ze ze­mí pre­zen­to­va­la pod­po­ru a mož­nos­ti spor­tov­ních ak­ti­vit ve své do­mov­ské ško­le. Po obě­dě by­li všich­ni zú­čast­ně­ní stu­den­ti rozřa­ze­ni do šes­ti pra­cov­ních sku­pin, kdy kaž­dým dvě­ma sku­pi­nám by­lo při­dě­le­no vlast­ní pod­té­ma (sport, fit­ness, stra­vo­vá­ní). V těch­to me­zi­ná­rod­ních sku­pi­nách o sed­mi čle­nech jsme spo­lu­pra­co­va­li po ce­lý tý­den. Od­po­led­ne hos­ty na rad­ni­ci uví­tal sta­ros­ta Kut­né Ho­ry Mar­tin Sta­rý a vy­já­d­řil tak pod­po­ru na­šim ak­ti­vi­tám ze stra­ny měs­ta. Zá­věr dne byl vě­no­ván se­zna­mo­va­cím hrám (tzv. ice-bre­a­kers), kte­ré mě­ly za úkol od­bou­rat ja­ké­ko­li zbý­va­jí­cí zá­bra­ny a roz­pa­ky me­zi so­bě za­tím ci­zí­mi stu­den­ty.

Úte­rý by­lo vě­no­vá­no za­jí­ma­vé vý­pra­vě do dvou spor­tov­ních škol v Pra­ze. Ja­ko prv­ní pro­běh­la ná­vště­va spor­tov­ní zá­klad­ní ško­ly Eden, je­jíž žá­ci ma­jí mož­nost ak­tiv­ně spo­lu­pra­co­vat se zná­mým čes­kým spor­tov­ním klu­bem Slá­via. Ško­la je za­po­je­na do pro­jek­tu Zdra­vá ško­la a má tři zá­klad­ní pi­lí­ře vzdě­lá­vá­ní: zdra­vé pro­stře­dí, smys­lu­pl­né uče­ní a ote­vře­né part­ner­ství. Od­po­led­ne jsme se pře­su­nu­li do ne­da­le­ké­ho spor­tov­ní­ho gym­ná­zia Pří­po­toč­ní. Ře­di­tel ško­ly nás spo­leč­ně se svý­mi stu­den­ty ze spor­tov­ní tří­dy se­zná­mil s tím, jak pro­bí­há zdej­ší škol­ní vý­u­ka v kom­bi­na­ci s in­ten­zív­ní pří­pra­vou spor­tov­ní. Je­li­kož se ti­to te­e­nage­ři roz­hod­li za­svě­tit svůj ži­vot vr­cho­lo­vé­mu spor­tu, v mno­hém se je­jich ži­vot vý­raz­ně od­li­šu­je od ži­vo­ta je­jich vrs­tev­ní­ků. Shod­li se ale jed­no­my­sl­ně na tom, že sport jim roz­hod­ně ví­ce dá­vá, než be­re.

Stře­du za­há­ji­la od­bor­ná před­náš­ka uči­te­le bi­o­lo­gie a tě­lo­cvi­ku Pet­ra Ně­meč­ka, kte­rý ho­vo­řil na té­ma His­to­rie spor­tu a stra­vo­vá­ní. Bě­hem před­náš­ky se roz­ví­ři­la bouř­li­vá de­ba­ta o al­ter­na­tiv­ních me­to­dách stra­vo­vá­ní, ja­ko jsou ve­ge­ta­ri­án­ství a ve­gan­ství. O tra­di­cích čes­ké­ho spor­tu a je­ho pod­po­ře ve ško­le i mi­mo ni a o zá­sa­dách škol­ní­ho stra­vo­vá­ní na čes­kých ško­lách ná­sled­ně se stu­den­ty dis­ku­to­va­ly pra­cov­ni­ce kraj­ské­ho úřa­du Len­ka Ško­po­vá a Ka­te­ři­na Pou­pová. Po spo­leč­ném al­ter­na­tiv­ním ve­ge­ta­ri­án­ském obě­dě a před­náš­ce o kut­no­hor­ské ve­ge­ta­ri­án­ské jí­del­ně za­čal vel­ký spor­tov­ní blok, kdy si všich­ni stu­den­ti pro­jek­tu vy­zkou­še­li flor­bal, ae­ro­bik, le­ze­ní na stě­ně a zá­kla­dy tan­ce cha-cha.

Ve čtvr­tek na­ši vý­pra­vu hos­ti­la nym­bur­ská Bas­ket­ba­lo­vá aka­de­mie, je­jíž ře­di­tel Mi­chal Jež­dík – mj. bý­va­lý kouč Nym­bur­ka, Pro­s­tě­jo­va a čes­ké re­pre­zen­ta­ce – vy­svět­lil spo­lu­prá­ci tý­mů z aka­de­mie s gym­ná­zi­em v Nym­bur­ce. Míst­ní tre­né­ři nám po­pi­so­va­li tý­mo­vá mot­ta, úz­kou pro­vá­za­nost cí­lů spor­tov­ních s tě­mi vzdě­lá­va­cí­mi, je­jich osob­ní zá­vaz­ky, dru­hy tré­nin­ků atd. Mě­li jsme mož­nost osob­ně dis­ku­to­vat s nym­bur­ský­mi hrá­či Mar­ti­nem Ko­lá­řem a Chas­so­nem Ran­dlem, ab­sol­ven­tem stan­ford­ské uni­ver­zi­ty. Ná­sled­ně jsme zhléd­li tré­nink tý­mu hrá­če BA Nym­burk Mar­ti­na Ko­lá­ře a vy­zkou­še­li si na vlast­ní ků­ži míst­ní pa­lu­bov­ku. Klub nás vy­ba­vil su­ve­ný­ry na ces­tu v po­do­bě pla­ká­tů, ka­len­dá­řů, tri­ček apod. a my vy­ra­zi­li na po­sled­ní před­náš­ku týd­ne, ten­to­krát o dět­ských do­mo­vech a je­jich spor­tov­ním klá­ní na­zva­ném Dd­cup (dět­ský do­mov cup). Ta­to před­náš­ka tak do­pl­ni­la cel­ko­vý ob­raz o spor­tov­ním vy­ži­tí čes­ké mlá­de­že ze všech so­ci­ál­ních vrs­tev.

V pá­tek do­šlo na lámá­ní chle­ba, když jsme se se­šli v po­čí­ta­čo­vé učeb­ně, abychom „zhmot­ni­li“ vý­sled­ky na­ší prá­ce do po­do­by zce­la ori­gi­nál­ní webo­vé apli­ka­ce. Na ně­ko­lik ho­din jsme se po­no­ři­li do prá­ce a da­li tak vznik­nout dvě­ma apli­ka­cím shr­nu­jí­cím in­for­ma­ce o spor­tu, zdra­vém ži­vot­ním sty­lu a stra­vo­vá­ní, a to jak obec­ně, tak v jed­not­li­vých zú­čast­ně­ných ze­mích. Pod ve­de­ním uči­te­le IVT Ji­ří­ho Ko­pec­ké­ho se po­ved­lo do­kon­čit apli­ka­ce DI­FY a Spapp. Po po­chva­le za od­ve­de­nou prá­ci jsme se spo­ko­je­ně ode­bra­li na zá­vě­reč­nou osla­vu do jí­del­ny GJO a uči­ni­li po­sled­ní dů­le­ži­tý krok – zvěč­ně­ní ce­lé se­sta­vy ČED+ na fo­to­gra­fii.

V so­bo­tu 19. 3. už jsme je­nom na­šim hos­tům za­má­va­li na kut­no­hor­ském vla­ko­vém ná­dra­ží a za­ča­li se tě­šit na příští rok.

Z na­še­ho po­hle­du byl ce­lý uply­nu­lý tý­den zá­bav­ný, za­jí­ma­vý, ale ta­ké vel­mi pří­nos­ný, a to v mno­ha ohle­dech. Nejen po strán­ce ja­zy­ko­vé, kdy jsme do­sta­li pří­le­ži­tost zdo­ko­na­lo­vat své ko­mu­ni­kač­ní schop­nos­ti v an­g­lic­kém ja­zy­ce, ný­brž ta­ké po strán­ce vzdě­lá­va­cí. Ob­zo­ry nám vý­raz­ně roz­ší­ři­lo množ­ství no­vých in­for­ma­cí zís­ka­ných z čet­ných de­bat a před­ná­šek, ve kte­rých jsme při­chá­ze­li na ce­lou řa­du od­liš­nos­tí me­zi čtyř­mi zú­čast­ně­ný­mi ze­mě­mi. A to jak v da­né pro­ble­ma­ti­ce sport a zdra­vý ži­vot­ní styl, tak i v kul­tu­ře a po­li­tic­kém sys­té­mu kaž­dé ze­mě. Ve­d­le no­vě utvo­ře­ných ná­zo­rů a po­sto­jů nám tý­den při­ne­sl i mno­ho no­vých přá­tel z růz­ných kou­tů Ev­ro­py, spous­tu ne­o­pa­ko­va­tel­ných emo­cí a ne­sčet­né množ­ství zku­še­nos­tí.

Te­re­za Be­ne­šo­vá, Ja­kub Rejfek

Tags:
Kategorie: Anglický jazyk
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová