Vyhledávač

  
Loading

Články

Máme umělecká střeva?!

4 18

Vložil(a)
18.4.2016 11:02  RssIcon

V pátek 1. dubna 2016 se v pražském Centru moderního umění DOX konala soutěž „Máš umělecké střevo?“, kde se letos již na sedmém ročníku, sešlo více než 30 projektů studentů středních škol, mezi nimi byly i dva projekty z našeho gymnázia. Téma letošního ročníku bylo velmi široké, zadání znělo „Portrét a autoportrét“.

  

Společně se svými spolužáky z C2B jsme se nervózní a zároveň zvědaví a natěšení vypravili obhajovat naše projekty, nad kterými jsme strávili mnoho času, a stály nás mnoho úsilí. Oba dva týmy zpracovaly téma originálním způsobem za pomoci paní učitelky Moniky Pekové. Studenti z C2B vytvořili sádrové masky studentů ze školy, které umístily do velké prosklené vitríny. Jejich projekt symbolizoval anonymitu a neodlišenost lidí a byl narážkou na sociální sítě, kde se každý snaží nějakým způsobem začlenit do skupiny jiných lidí, například do nějaké facebookové komunity. Zdokumentovali průběh jejich práce pomocí fotografií, které prezentovali před ostatními účastníky soutěže. Naším projektem byla galerie ctností a neřestí moderní společnosti, které jsme nafotili ve školním fotoateliéru. Naší inspirací se stal Matyáš Bernard Braun a jeho sochy ctností a neřestí na Kuksu. Společně se svými kamarády jsme vybrali 6 nejaktuálnějších ctností a neřestí a postavili je kontrastně proti sobě. Součástí galerie byla i třináctá fotografie zobrazující víru, která v dnešní době budí ne zrovna pozitivní reakce v mnoha lidech. Hlavním poselstvím našeho projektu bylo, že jakékoli ctnosti a neřesti jsou vlastní všem lidem, a je jedno, jestli jsou to ženy nebo muži, studenti nebo učitelé, věřící jakéhokoli vyznání či ateisté.

 

Na obhajobu byla jen malá chvíle, ale vzhledem k časové náročnosti mnoha projektů se ze dvou hodin prezentací nakonec staly čtyři. Výsledky, které jsme se dozvěděli po několika dnech, pro nás byly velikým překvapení! Náš projekt postoupil do semifinále, které se bude konat 20. května v Moravské galerii v Brně. Tam vystavíme velkoformátové fotografie a jsme velmi zvědaví, jak si povedeme v konkurenci mnoha uměleckých středních škol. Během vytváření projektů jsme si všichni uvědomili, jak je důležitá interakce mezi lidmi, jejich rozdílné pohledy na svět i na problémy. Tvoření, ať už to bylo odlívání masek, nebo fotografování a inscenace, bylo velmi zábavné, ale i poučné a času, který jsme nad projekty strávili, rozhodně nelitujeme!

Martina Veberová, C2A

 

Tags:
Kategorie: Český jazyk
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková