Vyhledávač

  
Loading

Články

Bosé nohy na GJO (1)

6 13

Vložil(a)
13.6.2016 8:21  RssIcon

Pojďme si to zkusit. Odložme na chvíli domnělé pohodlí svých bot a možná zjistíme něco, co jsme si dosud nepřipouštěli – chodit naboso je úžasně inspirující! Jako dítě jsem velmi rád chodil naboso. Když jsem reprezentoval školu v lehké atletice, všechny své disciplíny jsem absolvoval bez bot, neboť tretry jsem neměl a bosá noha byla rychlejší než obutá do pochybných tenisek.

   

Vůbec mně nevadilo, že běhám na škváře nebo po hladkém gumovém pásu. Jednu nevýhodu závodit naboso to přece jenom mělo: Když jsem skákal o tyči a bylo po dešti, při prvním pokusu mi to podklouzlo a já jsem skončil v „truhlíku“ pro zaražení tyče před odrazem. Postupem času jsem si samozřejmě sportovní obuv i tretry pořídil, a tak jsem pozapomněl na to, jaké je to běhat, chodit, cvičit bos. Bos jsem chodil jen sporadicky v přírodě, když jsem nikam nespěchal a jenom si užíval chvíli klidu.

Všechno jsem si připomněl v loňském roce, kdy jsem se o prázdninách stal účastníkem festivalu, kde byl také workshop o běhání naboso. Kromě výkladu na místě jsme si prakticky zkusili běžet asi 3 km po různém povrchu. Zjistil jsem, že takové běhání mě baví a je to úplně jiné než v botách. Ještě téhož večera jsem si zkusil několikrát přejít po žhavých uhlících a byl jsem znovu chycen do sítí přirozené chůze naboso.

Po této zkušenosti jsem si řekl, že by nebylo špatné zorganizovat u nás na škole jeden den NABOSO. Zprvu jsem tuto myšlenku realizoval v hodinách TV a nesetkal jsem se s vyloženým odporem, a dokonce se mi zdálo, že to studenty i baví. Po necelém roce jsem se odhodlal k tomu, že zorganizuji takový den pro všechny ve škole. Tento den se uskuteční 22. června a vy můžete být jeho součástí.

 

Než se tak stane, budete mít možnost se na našich webových stránkách a facebooku dozvědět něco více o bosém chození. Propůjčil jsem si k tomu knížku od Daniela Howella, profesora biologie na Liberty University v Lynchburgu ve Virginii, s názvem „Naboso – 50 důvodů, proč zout boty“.

Pár myšlenek jsem čerpal i z Metodiky turistiky naboso od KČT

Zdeněk Maňák

 

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková