Vyhledávač

  
Loading

Články

Bosé nohy na GJO (2)

6 14

Vložil(a)
14.6.2016 7:04  RssIcon

 Choďte naboso kvůli pevné a zdravé nožní klenbě!
Lidská noha je neuvěřitelně složité ústrojí. Patří k nejvíce používaným, naštěstí však zároveň k nejtrvanlivějším částem těla. Jsou-li nohy zdravé a běžně vystavované přirozenému prostředí, vykazují neuvěřitelnou výdrž. Křehké a nepružné nohy má na svědomí jejich trvalá „ochrana" obuví.

   

 Z 206 kostí lidského těla jich ohromujících 52 tvoří kostru chodidel! Znamená to, že vaše chodidla obsahují čtvrtinu všech kostí, ačkoli představují pouhou jednu třicetinu objemu těla.

V každém chodidle se nachází více než třicet svalů, z nichž některé jsou spojeny s kostmi dolní končetiny (lýtkovou a holenní). Některé tyto svaly jsou sice drobné, ale mají stěžejní roli při udržování rovnováhy formou jemných pohybů v chodidle. Na spodní (tj. plantární) straně chodidla svaly tvoří rovněž „polštář" napomáhající absorpci došlapu.

      Kromě udržování rovnováhy a poskytování měkkého polštáře pomáhají tyto svaly a svazky měkkých tkání podporovat nožní klenbu. Největšími svaly zapojenými do funkce nohy jsou lýtkové svaly. Oba se nacházejí na zadní straně nohy. Oba jsou připojeny ke kosti patní pomocí patní šlachy, známé též jako Achillova šlacha.

      V pokožce na spodní straně chodidla se nachází nezvykle vysoký počet receptoru a nervů, které obdařují spodní stranu chodidla schopností poskytovat mozku senzorickou zpětnou vazbu ohledně terénu, na němž se nacházíte. Spodní strana chodidel spolu s rukama a rty patří k částem těla nejvíce vybavených nervy. Proto jsou chodidla extrémně vnímavá vůči dotekům. Jejich účel zdaleka nespočívá jen v tom, že citlivě reagujeme na lechtání. Schopnost vnímat vlastnosti podložky je pro správnou chůzi a běh zásadní.

Zdeněk Maňák

POZOR!


 Nic z toho, co si přečtete, neznamená, že obuv nebo ortopedické pomůcky nemají své uplatnění. Obuv má v určitých situacích své opodstatnění – např. na rozpáleném asfaltu, za mrazů, na drsném asfaltu, na štěrku, při sekání trávy, v terénu plném výkalů, zvratků, střepů či injekčních jehel, anebo má-li člověk zdravotní kontraindikaci (zranění, diabetes…). Není však nutné ji nosit vždy a všude (pakliže to ovšem nevyžaduje konkrétní společenská situace nebo bezpečnostní předpis v zaměstnání apod.). Také určitá část obyvatelstva potřebuje stabilitu a ochranu, kterou obuv nabízí.
        Na druhé straně obuv může vést k závislosti na obuvi a mnozí z lidí s vadnou biomechanikou si ji způsobili sami především tím, že příliš často nosili obuv. Ani ortopedické pomůcky nemusí být ve všech případech tím správným řešením, naopak samy mohou problémy způsobovat.

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková