Vyhledávač

  
Loading

Články

Bosé nohy na GJO (4)

6 16

Vložil(a)
16.6.2016 7:25  RssIcon

 Choďte naboso, odstraníte přetížení kloubů! Podpůrné" prvky západní obuvi způsobují pouze to, že svaly a vazy nohy slábnou a lenivějí. Naneštěstí to rovněž znamená, že nožní klenba nadále neplní své funkce a bosá noha je destabilizovaná nadbytečnou či nedostatečnou rotací nohy.

   Chůze naboso konečně obnovuje i přirozený krok a umožňuje plný rozsah pohybů v kloubech chodidla a kotníku. Tyto změny vedou ke zlepšení pohyblivosti kloubů a snížení tlaku na kosti a měkké tkáně chodidla a kolena.

 

Choďte naboso, abyste protáhli zmáčknuté prsty!

 

Kulatá špička boty tiskne prsty k sobě (černé linie), podélná osa chodidla je přímá, ale tatáž osa boty je asymetrická (bílé linie). Většina sportovní obuvi navíc tiskne také boční strany chodidla, aby zabránila rozšíření chodidla při došlapu (šedé šipky).

 

Choďte naboso, posílíte a rozhýbete prsty!

       Uvnitř boty jsou vaše prsty mimo podložku, jsou v natažení, a tedy pro udržování rovnováhy v podstatě zbytečné.

 

Většina obuvi s pevnou podrážkou má odpružení špičky (A) a vyvýšenou patu (E). Tyto prvky mají napomáhat při chůzi, která je omezena pevnou podrážkou obuvi. Vlivem těchto úprav se pohyb při kroku mění na houpavý, kompenzující neohebnost podrážky. Při stoji naboso spočívá všech deset prstu a obě paty přímo na podložce (B, D). Vyvýšená pata obuvi udržuje patu nad podložkou (D) a měřitelné během šesti měsíců používání zkracuje Achillovu šlachu (C). (57)

Zdeněk Maňák

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková