Vyhledávač

  
Loading

Články

Pro koho je brána těsná?

6 23

Vložil(a)
23.6.2016 6:44  RssIcon

  

V úterý 21. června uvedlo Ortenovo gymnázium v Tylově divadle svůj autorský muzikál s názvem „Pro koho je brána těsná“. Studenti a učitelé naší školy i další účastníci představení připravovali muzikál od října minulého roku. Hudbu složil učitel hudební výchovy a sbormistr Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl pan Zdeněk Licek. Autorem textu je učitel českého jazyka a němčiny pan Jiří Posselt. O kostýmy, režii a scénu se postaraly učitelky výtvarné výchovy Monika Peková a Štěpánka Králová a paní Zdena Říhová. Naše škola spolupracovala také s paní Lucií Procházkovou, která se postarala o hlasovou přípravu vystupujících.

Tématem muzikálu byly vybrané momenty z příběhu Ježíše Krista, který "položil základy našeho evropskému kontinentu a nám všem nachystal pevnou půdu pod nohama," jak zaznělo v úvodním projevu. Večerem provázela paní Jana Štrůblová, učitelka francouzského jazyka.

Slavnostní večer se však nenesl jen v duchu muzikálovém. Gymnázium Jiřího Ortena již po čtvrté za sebou obhájilo prvenství v soutěži GymplRoku, a na premiéru muzikálu proto přijeli předat diplom ekonomická ředitelka pobočky McDonald´s paní Ivana Prosecká a pan Jan Minařík, zástupce České studentské unie. Pro ocenění si na pódium přišli zástupci školního parlamentu Anna Kuchařová a Tomáš Tvrdík.

Po slavnostním předání se již všichni dozvěděli, pro koho je brána ve skutečnosti těsná. Herci i hudebníci podali skvělé výkony a obecenstvo na konci aplaudovalo ve stoje. Na úplný závěr pronesli pár slov pan Zdeněk Licek, paní Štěpánka Králová a také vzácný host, jímž byla zakladatelka Hnutí na vlastních nohou – Stonožka paní Běla Jenssen, kterou představení hluboce dojalo. Gymnázium Jiřího Ortena děkuje za finanční podporu Městu Kutná Hora, Nadačnímu fondu GKH, tiskárně LABEL spol. s r. o. Kutná Hora a v neposlední řadě také rodičům všech studentů. Ač totiž zdánlivě stojí v pozadí, bez jejich podpory by mnohé vůbec nemohlo být uskutečněno.

Příběh přinesl vedle uměleckého a kulturního zážitku také poselství všem přítomným – není správné jít s davem jen proto, abychom nevybočovali z řady, lidé se nemají bát pravdy, a pokud chtějí změnit svět k lepšímu, čeká je těžký úkol – změnit k lepšímu sebe.

Martina Veberová C2A

 

Tags:
Kategorie: Různé
Umístění: Blogs Parent Separator Papoušková