Vyhledávač

  
Loading

Články

Motivační návštěva v hodině francouzštiny

9 19

Vložil(a)
19.9.2016 16:55  RssIcon


Dne 15. září k nám o hodině francouzštiny „zavítalo“ malé překvapení. Byli jsme poctěni návštěvou Terky Doležalové, která ve svých patnácti letech strávila rok studiem ve Francii a přišla nám o tom popovídat. Měli jsme tak možnost vyzkoušet si francouzsky pohovořit na téma prázdniny a poté jsme měli prostor zeptat se Terky na její zážitky ze Země galského kohouta. Ze začátku všichni tápali, ale po pár Terčiných úsměvech a uklidňujících poznámkách se ticho prolomilo. Měli jsme jedinečnou příležitost nahlédnout jejíma očima do života Francouzů.

Samozřejmě jsme se dostali i k oblíbenému tématu – jídlu. Ve Francii si večeři užívají až 3 hodiny, ve kterých jsou zahrnuty tři chody včetně ochutnávky sýrů, a před samotným jídlem se můžou těšit na „brebentění“ nad oříšky a aperitivem. Terka nám upřímně přiznala, že české sýry jí už vůbec nechutnají a také zmínila, že po pár týdnech v zemi milovníků jídla, můžeme přijet domů lehce zakulaceni.

Další zajímavou informací pro nás bylo, že Francouzi většinou nikam nespěchají. Vůbec se nestresují z toho, že něco nestíhají a rozhodně stále dokola neopakují „nemám čas“, jak je u nás zvykem. To na těchto lidech Terka obdivuje, protože ne každý dokáže tak lehce plout životem a nebýt součástí každodenního shonu. Nejdůležitější podle ní je, že se řídí svým srdcem. Umějí milovat a nesnaží se o falešný úsměv.

Vyprávění Terky mi bylo určitě přínosem nejen na hodiny francouzštiny, ale také pro život. Já osobně mám teď sto chutí popadnout batoh a místo do školy vyrazit do Francie. Chci Terce moc poděkovat, že si na nás udělala čas a podělila se o své zkušenosti, protože ty jsou k nezaplacení.

Johanna Prokopová, V7A

Tags:
Kategorie: Francouzský jazyk
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová