Vyhledávač

  
Loading

Články

Soutěž v Sherwoodu – otázka č. 12

3 17

Vložil(a)
17.3.2014 11:07  RssIcon

Kor­nou­tov­ka ha­beš­ská (Za­n­te­de­schia ae­thi­o­pi­ca)
Tak zva­ná po­ko­jo­vá ka­la pat­ří do če­le­di áro­no­vi­té (Ara­ce­ae). Jed­ná se o mokřadní rost­li­nu s pů­vod­ním roz­ší­ře­ním v již­ní po­lo­vi­ně af­ric­ké­ho kon­ti­nen­tu. La­tin­ské ro­do­vé jmé­no do­sta­la na po­čest ital­ské­ho fy­zi­ka jmé­nem Fran­ce­sco Za­n­te­de­schi (1797–1873).                                                                                                 

Upřed­nostňuje chlad­né, svět­lé mís­to. Lé­to pře­čká jak v pří­ro­dě, tak v kul­tu­ře v pod­zem­ních hlí­zách, ne­boť je zvyk­lá na to, že mokřa­dy v je­jí do­mo­vi­ně v let­ním ob­do­bí vy­schnou. Nad ze­mí se ob­je­ví opět na za­čát­ku zi­my, kdy je do­sta­tek srá­žek. V kul­tu­ře kve­te od pro­sin­ce do dub­na.
Na je­jích pří­rod­ních af­ric­kých sta­no­viš­tích ji vy­hle­dá­vá ros­nič­ka Hy­pero­lius horstoc­kii, kte­rá se v je­jích kvě­tech ukrý­vá před pre­dá­to­ry. Rost­li­na, ač­ko­liv je je­dova­tá a člo­vě­ku i ji­ným zví­řa­tům by je­jí po­ži­tí způ­so­bi­lo sil­nou ne­vol­nost, je pochout­kou pro di­kob­ra­zy.
Dří­ve by­la mi­mo­řád­ně ob­lí­be­nou a vše­o­bec­ně roz­ší­ře­nou po­ko­jo­vou rost­li­nou. Z je­jích bí­lých kvě­tů si na­še (pra)pra­ba­bič­ky ne­chá­va­ly zho­to­vit sva­teb­ní ky­ti­ce. V li­do­vém lé­či­tel­ství se lis­ty po uva­ře­ní po­u­ží­va­ly ja­ko ob­kla­dy při rev­ma­ti­zmu.

Kor­nou­tov­ka – otáz­ka č. 12
A) Na­piš, kdo byl Árón, po kte­rém je na­zvá­na rost­lin­ná če­leď, do níž za­n­te­deschia pat­ří, a proč se po něm asi če­leď na­zý­vá.
B) Zjis­ti, ja­ký je čes­ký vě­dec­ký ná­zev žab­ky, kte­rá se s ob­li­bou zdr­žu­je v kvě­tech ka­ly.
C) Zfor­mu­luj, jak se vý­voj byd­le­ní a by­to­vé kul­tu­ry v po­sled­ních 50 le­tech pro­je­vil na sklad­bě dru­hů pěs­to­va­ných po­ko­jo­vých rost­lin. Kte­ré dru­hy se pře­sta­ly pěs­to­vat, kte­ré na­stou­pi­ly na je­jich mís­to (obec­ně, nejme­nuj kon­krét­ní dru­hy).


Zdroj_1 Zdroj_2


Azalka – od­po­věď na otáz­ku č. 11
A) An­g­li­ča­ni, od 16. stol. ná­moř­ní vel­moc s ko­lo­ni­e­mi ve všech svě­ta­dí­lech.
B) Me­zi­ná­rod­ní den žen (ve zkrat­ce MDŽ) se sla­ví kaž­do­roč­ně 8. břez­na.

Tags:
Kategorie: Biologie
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová