Vyhledávač

  
Loading

Články

Soutěž v Sherwoodu – otázka č. 13

3 31

Vložil(a)
31.3.2014 12:14  RssIcon

V bytech pěs­to­va­ná for­ma bram­bo­ří­ku po­chá­zí z dru­hu Cyc­la­men per­sicum, jehož are­ál roz­ší­ře­ní sa­há od se­ver­ní Af­ri­ky, přes zá­pa­do­asij­ské Stře­do­mo­ří až po vý­chod­ní Řec­ko. Se­zo­na bram­bo­ří­ků v pří­ro­dě i v kul­tu­ře je me­zi zá­řím a březnem. Bě­hem ostat­ních mě­sí­ců se totiž v ze­mích je­jich při­ro­ze­né­ho výsky­tu vý­razně otep­lí a ze­mě vy­schne.                                                                                

To­to ob­do­bí pře­ží­vá bram­bo­řík v ku­la­té, zploš­tě­lé a je­do­va­té hlí­ze, za­tím­co všech­ny je­ho nad­zem­ní čás­ti od­um­řou. Ros­te v le­sích, nej­čas­tě­ji bo­ro­vých a du­bo­vých, ne­bo na skal­na­tých sva­zích. Před­nost dá­vá zá­sa­di­tým pů­dám a na­jít ho mů­že­me do nad­moř­ské výš­ky 100 m. Ro­do­vé la­tin­ské jmé­no po­chá­zí z řec­ké­ho κύκλος, což zna­me­ná ku­la­tý a na­rá­ží na ná­pad­né ku­la­té hlíz­ky, ze kte­rých bram­bo­řík vy­růs­tá. Dru­ho­vé la­tin­ské jmé­no mož­ná na­zna­ču­je, že prv­ní au­to­ři zpráv o bram­bo­ří­ku po­va­žo­va­li za je­ho do­mo­vi­nu Per­sii, mož­ná ale od­ka­zu­je pou­ze na broskvo­vě čer­ve­nou bar­vu prv­ně po­psa­ných rost­lin (bros­kev – Pru­nus per­si­ca). Obě vy­svět­le­ní se opí­ra­jí o nej­star­ší zá­pi­sy ze 17. sto­le­tí.
V Ev­ro­pě se ja­ko okras­ná rost­li­na pěs­tu­je již téměř 400 let. S je­jím dal­ším kul­tivo­vá­ním se za­ča­lo ve Vel­ké Bri­tá­nii. Bram­bo­řík pat­ří do če­le­di pr­vosen­ko­vi­tých (Pri­mu­la­ce­ae), v níž jich na­jde­me asi 20 růz­ných dru­hů. Po od­kvě­tu se vy­tvo­ří to­bol­ka pře­cho­vá­va­jí­cí se­me­na; sto­nek, jenž ji ne­se, se za­čne ohý­bat smě­rem k ze­mi, do­kud se jí to­bol­ka ne­do­tkne. Te­pr­ve pak se ote­vře a se­me­na se vy­sy­pou. O je­jich roz­nos a za­hra­bá­ní pod zem (se­me­na klí­čí pou­ze ve tmě) se po­sta­ra­jí mra­ven­ci.
Hlí­za bram­bo­ří­ků od­jak­ži­va li­di při­ta­ho­va­la. Jíst se ne­da­la, ne­boť je pro člo­vě­ka je­do­va­tá, ale na­bí­ze­lo se vy­u­ži­tí v lé­či­tel­ství. Mi­mo ji­né se po­u­ží­va­la i pro­ti vším. Hlí­zy slou­ží­va­ly též ja­ko afro­di­si­a­kum pro bý­ky, pro­to­že se vě­ři­lo, že v pří­ro­dě ji za stej­ným úče­lem vy­hle­dá­va­jí je­le­ni.
Bram­bo­řík, ač­ko­liv se ny­ní v kul­tu­ře pěs­tu­je pře­váž­ně ja­ko krát­ko­do­bá kve­tou­cí rost­li­na, vy­dr­ží v dob­rých pod­mín­kách a při správ­ném pěs­to­vá­ní 20–30 let.

Bram­bo­řík – otáz­ka č. 13
A) Za­mys­li se a na­piš, z ja­ké­ho dů­vo­du se v sou­čas­nos­ti bram­bo­řík pěs­tu­je pou­ze krát­ko­do­bě, za­tím­co na­še (pra)ba­bič­ky svý­mi kvě­ty tě­ší­val po ce­lou zi­mu.
B) Na­jdi, jak se na­zý­vá ev­rop­ský druh bram­bo­ří­ku, kte­rý u nás na­jde­me na již­ní ne­bo ji­ho­zá­pad­ní Mo­ra­vě a na kte­rý čas­to na­rá­ží­me v Al­pách.
C) Vy­hle­dej ně­ko­lik li­do­vých ná­zvů pro ev­rop­ský bram­bo­řík a po­kus se vy­světlit je­jich mo­ti­va­ci.

Kor­nou­tov­ka – od­po­věď na otáz­ku č. 12
A) Árón, bra­tr Moj­žíšův, měl ja­ko kněz hůl, kte­rou li­dé spat­řo­va­li v pa­li­ci toul­ce ka­ly.
B) rá­kos­nič­ka áro­no­vá
C) ústřed­ní to­pe­ní, tep­lo v by­tech; men­ší by­ty; …

Tags:
Kategorie: Biologie
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová