Vyhledávač

  
Loading

Články

Soutěž v Sherwoodu – otázka č. 14

4 14

Vložil(a)
14.4.2014 12:23  RssIcon

Bla­ho­čet růz­no­lis­tý ne­bo­li bla­ho­čet zte­pi­lý (Arau­ca­ria he­te­ro­phyl­la)
Rod Arau­ca­ria pa­t­ří­cí do če­le­di bla­ho­če­to­vi­tých (Arau­ca­ri­a­ce­ae) za­hr­nu­je 19 dru­hů, kte­ré jsou dnes roz­ší­ře­ny vý­hrad­ně na již­ní po­lo­kou­li. Vr­cho­lu své­ho roz­ší­ře­ní do­sáh­ly arau­kárie v ju­ře, ge­o­lo­gic­ké pe­ri­o­dě kla­de­né do ob­do­bí před 200–145 mi­li­o­ny le­ty, tak­že by­ly sou­čas­ní­ky všech po­pu­lár­ních di­no­sau­rů.             

Dnes je na­jde­me v No­vé Ka­le­do­nii, na Nor­fol­ku, No­vém Zélan­du, v Aus­trá­lii, Pa­pui-No­vé Gui­neji, v Me­la­nésii, Ma­laj­sii a v In­donésii, na Fi­li­pí­nách a v Již­ní Ame­ri­ce, vět­šinou v dešt­ných pra­le­sech.
Bla­ho­čet růz­no­lis­tý je en­de­mi­tem os­t­ro­va Nor­folk v Pa­ci­fi­ku. Ja­ko sym­bol os­t­ro­va je zpo­dob­něn rov­něž na stát­ní vlaj­ce. Jed­ná se až o 70 m vy­so­ký strom s prů­mě­rem kme­ne téměř dva me­t­ry. Popr­vé by­la po­psá­na v ro­ce 1807 a bě­hem ná­sle­du­jí­cích sta let se sta­la jed­nou z nej­pěs­to­va­něj­ších rost­lin ev­rop­ských do­mác­nos­tí zná­mou ja­ko po­ko­jo­vá jed­le. Vy­ža­du­je svět­lé, avšak ne slu­neč­né mís­to, tep­lo­ty pod 18 °C, v zi­mě do­kon­ce me­zi 5 a 10 °C, a jen mír­nou zá­liv­ku. V prv­ní po­lo­vi­ně 20. sto­le­tí by se těž­ko na­šla měš­ťan­ská do­mác­nost, v níž by arau­kárie chy­bě­la. Ně­mec­ký spi­so­va­tel Hermann Hes­se (1877–1962), no­si­tel No­be­lo­vy ce­ny za li­te­ra­tu­ru, ji ve svém dí­le pro je­jí roz­ší­ře­nost ozna­čil za sym­bol ma­lo­měš­ťác­tví.


Zdroj

Do če­le­di bla­ho­če­to­vi­tých pat­ří rov­něž te­pr­ve v ro­ce 1994 ob­je­ve­ná wolle­mie vzne­šená, po­va­žo­va­ná věd­ci za vy­hy­nu­lou, zná­mou pou­ze ze zka­me­ně­lin. V pří­ro­dě se na­šlo jen asi 100 exem­plá­řů to­ho­to stro­mu. Na­štěs­tí se ho po­da­ři­lo se­me­ny roz­mno­žit, takže dnes se pěs­tu­je v kaž­dé vý­znam­né bo­ta­nic­ké za­hra­dě po ce­lém svě­tě.
Je­den ohro­že­ný druh arau­kárie ros­te na hra­ni­cích Chi­le a Ar­gen­ti­ny. Je­ho dře­vo má přes svou vzác­nost hos­po­dář­ský vý­znam, ne­boť se po­u­ží­vá ke stav­bě do­mů, člu­nů a mos­tů. Se­me­na to­ho­to stro­mu jsou přes zi­mu pro tam­ní in­di­án­ské ro­di­ny prak­tic­ky je­di­ná do­stup­ná po­tra­vi­na. V Ev­ro­pě se v ob­las­tech, kde to kli­ma do­vo­lu­je, pěs­tu­je pro mi­mo­řád­nou atrak­ti­vi­tu své­ho ha­bi­tu na za­hra­dách ja­ko ozdob­ný strom (pře­devším v An­g­lii a na ji­hu Ev­ro­py).

Bla­ho­čet – otáz­ka č. 14
A) Na­piš, ja­ké jsou ze­mě­pis­né sou­řad­ni­ce os­t­ro­va Nor­folk, a na­jdi os­t­rov na ma­pě.
B) Za­mys­li se a na­piš, proč se asi arau­kárie vy­tra­ti­la z na­šich by­tů.
C) Na­piš la­tin­ské i čes­ké jmé­no vzác­né a ohro­že­né arau­kárie, jež ros­te na hra­ni­cích Chi­le a Ar­gen­ti­ny; uveď, v ja­kých ho­rách a v ja­ké nad­moř­ské výš­ce ros­te.
D) Ten­to ji­ho­a­me­ric­ký strom je chrá­ně­ný, nicmé­ně kaž­dá do­mo­ro­dá in­di­án­ská ro­di­na si smí kaž­do­roč­ně na­sbí­rat ur­či­té množ­ství je­ho se­men za úče­lem ob­ži­vy. Zjis­ti ko­lik.


Brambořík – odpověď na otázku č. 13
A) Máme příliš teplé byty, brambořík vyžaduje chlad. Babičky neměly ústřední topení, v bytech byly vždy chladné místnosti (chodby, ložnice, prádelny, …). Rostliny jsou relativně levné, nikomu nestojí za námahu je přechovávat přes léto.
B) brambořík nachový (Cyclamen purpurascens)
C) alpská fialka, svinský ořech, svinský chléb či zemský sejr (vyrývala a konzumovala je divoká prasata)

Tags:
Kategorie: Biologie
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová