Vyhledávač

  
Loading

Články

Soutěž v Sherwoodu – otázka č. 16

5 12

Vložil(a)
12.5.2014 10:00  RssIcon

V rámci poslední soutěžní otázky pro tento školní rok představíme dvě rostliny – pelargonii a zelenec. Prv­ní pe­lar­go­nie by­ly do Ev­ro­py do­ve­ze­ny již na za­čát­ku 17. sto­le­tí a po­stu­pem ča­su se kří­že­ním vy­šlech­ti­lo ně­ko­lik růz­ně ba­rev­ných hyb­ri­dů.                                                                                                                                                                                                   

Nej­zná­měj­ší pěs­to­va­né pe­lar­go­nie jsou 1. tak­zva­né pás­ka­té pe­lar­go­nie (Pe­lar­go­ni­um zo­na­le – vzpří­me­né rost­li­ny na­šich ba­bi­ček), 2. vel­kokvě­té pe­lar­go­nie (Pe­lar­go­ni­um gran­di­flo­rum), 3. pře­vis­lé pe­lar­go­nie (Pe­lar­go­ni­um pel­ta­tum – zná­mé z truh­lí­ků na do­mech v ně­mec­kých a ra­kous­kých Al­pách) a 4. pe­lar­go­nie von­né (Pe­lar­go­ni­um odo­ra­tis­si­mum – pěs­to­va­né pro von­né si­li­ce vy­u­ží­va­né ve voňav­kář­ství). Ze zhru­ba tří set dru­hů pe­lar­go­nií je na­pros­tá vět­ši­na do­mo­vem v již­ní Af­ri­ce (su­ku­lent­ní dru­hy ros­tou v pouš­ti Na­mib – pěs­to­va­né jsou mi­lov­ní­ky su­ku­len­tů ja­ko sbír­ko­vé rost­li­ny), mé­ně jich ros­te na vý­chod­ním po­bře­ží af­ric­ké­ho kon­ti­nen­tu, oje­di­ně­lé dru­hy se vy­sky­tu­jí též v Asii a v Aus­trá­lii. Slo­vo pe­lar­go­nie po­chá­zí z řec­ké­ho slo­va „pélar­gos“, kte­ré zna­me­ná „čáp“. Pro­to se dří­ve v češ­ti­ně po­u­ží­val li­do­vý ná­zev „ča­pí nůsek = ča­pí nos“, dří­ve byl pro pe­lar­go­nie rov­něž roz­ší­řen ná­zev „muškát“.

Ze­le­nec (Chlo­ro­phy­tum) po­chá­zí rov­něž z již­ní Af­ri­ky. Ta­to rost­li­na, v Ev­ro­pě pěs­to­va­ná zhru­ba od po­lo­vi­ny před­mi­nu­lé­ho sto­le­tí, by­la dří­ve pro svou ne­ná­roč­nost a snad­né mno­že­ní vše­o­bec­ně ob­lí­be­ná. Dnes na­bí­zí trh s hrn­ko­vý­mi rost­li­na­mi podstat­ně atrak­tiv­něj­ší rost­li­ny (v po­sled­ní do­bě se roz­ší­ři­ly do­kon­ce or­chi­de­je!), a tak je­jí ob­li­ba upa­dá. Je to ovšem ško­da, ne­boť se pro by­to­vé pro­sto­ry do­po­ru­ču­je ja­ko rostli­na, kte­rá má schop­nost sni­žo­vat v obyt­ných pro­sto­rách kon­cen­t­ra­ce formal­de­hy­du, jenž je jed­nak pro člo­vě­ka pro­ká­za­ným kar­ci­no­ge­nem, jed­nak mů­že je­ho vyš­ší koncen­t­ra­ce způ­so­bit re­spi­rač­ní po­tí­že. Vel­mi účin­ný je ze­le­nec rov­něž při od­st­raňová­ní je­do­va­té­ho oxi­du uhel­na­té­ho, pro­to by ne­měl chy­bět v míst­nos­tech, kde jsou umístě­na kam­na na tu­há pa­li­va či kr­by.

Pelargonie a zelenec – otázka č. 16

A) Zjisti, proč je název této rostliny odvozen z řeckého slova označujícího čápa (najdi si k tomu [nejlépe kreslený] obrázek rostliny v nějakém atlasu rostlin).
B) Pozorně si prohlédni vystavenou rostlinu v Sherwoodu a zjisti, proč se pelargonie našich babiček nazývaly „páskaté“.
C) Zjisti, jak se nazývají evropští příbuzní našich pelargonií z truhlíků, na něž běžně narazíme na českých loukách.
D) Co možná nejpřesněji popiš, jak se dá zelenec nejsnadněji namnožit.

Lípěnka – odpověď na otázku č. 15
A)
Čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostředí.
B) Vyhovují jí nižší teploty. Dnešní byty s ústředním topením jsou výrazně teplejší než byty našich (pra)babiček.
C) fotonastie, termonastie, nyktinastie, tigmonastie, seismonastie aj.
D) floristické oblasti – Australis, Capensis, Holarctis, Holantarctis, Neotropis, Paleotropis

Tags:
Kategorie: Biologie
Umístění: Blogs Parent Separator Olivová